Ακριβότερα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ

Κατα 1,1% ακριβότερα αγόρασαν το Μάρτιο οι αμερικανοί καταναλωτές τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα. Αύξηση κατά 0,3% παρουσίασαν τον ίδιο μήνα και οι τιμές των αμερικανικών εξαγωγών, ακολουθώντας την ενδυνάμωση του δολαρίου.

Ακριβότερα τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ
Αυξητικά κινήθηκαν οι τιμές των εισαγομένων προϊόντων στις ΗΠΑ το μήνα Μάρτιο. Ο συνολικός δείκτης σταμάτησε στο +1,1%, έναντι πτώσης κατά 0,1% το Φεβρουάριο, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Η αύξηση αποδίδεται στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κατέγραψαν ποσοστιαία άνοδο κατά 15,7%-τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών.

Αναλυτικά, οι τιμές των ιαπωνικών προϊόντων ήταν οι μόνες που μειώθηκαν (κατά 0,3%). Τη σημαντικότερη- αλλά όχι τη μεγαλύτερη- αύξηση σημείωσαν τα προϊόντα, του κυριότερου εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ, του Καναδά, τα οποία ”τσίμπησαν” 2,6%. Κατά 3,7% αυξήθηκαν τα προϊόντα από τη Ν. Αμερική, ενώ κατά 0,2% αυτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.



Παρά τη μηνιαία αύξηση στις τιμές των εισαγομένων προϊόντων, ο σχετικός δείκτης κινήθηκε πτωτικά κατά 5,7% σε ετήσια βάση, ενώ δεν εκφράζονται ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις.

Αυξητικά κινήθηκαν και οι τιμές των εξαγόμενων προϊόντων, λόγω κυρίως της ενδυνάμωσης του δολαρίου στις διεθνείς χρηματαγορές. Ο δείκτης καταγράφηκε στο +0,3%, με τα αμερικανικά εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα να είναι κατά 0,6% ακριβότερα και τα μη αγροτικά κατά 0,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v