”Ναυάγιο” των συνομιλιών Μicrosoft – Κομισιόν

Απέτυχε η προσπάθεια της Microsoft και της Κομισιόν να βρουν μια συμβιβαστική λύση που να απαντά στις ανησυχίες της ΕΕ για την μονοπωλιακή συμπεριφορά του κολοσσού της πληροφορικής. Την ερχόμενη εβδομάδα η ανακοίνωση για πρόστιμα και μέτρα.

”Ναυάγιο” των συνομιλιών Μicrosoft – Κομισιόν
Απέτυχε η προσπάθεια της Microsoft και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να βρουν μια συμβιβαστική λύση που να απαντά στις ανησυχίες της ΕΕ για την μονοπωλιακή συμπεριφορά του κολοσσού της πληροφορικής.

Η κατάρρευση των 11ωρων συνομιλιών που διεξήγαγαν η αντιπροσωπεία της Microsoft με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο Steve Ballmer και η Κομισιόν, πιθανολογείται να οδηγήσει στην επιβολή προστίμων ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και σε περιοριστική δράση όσον αφορά τις μεθόδους πώλησης των προϊόντων της Microsoft.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτρόπου Ανταγωνισμού Mario Monti, θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της την ερχόμενη Τετάρτη.

Οι εκπρόσωποι των 15 μελών της ΕΕ υποστήριξαν ομόφωνα το προσχέδιο των κυρώσεων κατά της Microsoft, με της οποίας τα προϊόντα τροφοδοτείται το 95% των προσωπικών υπολογιστών. Οι σύμβουλοι της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί να μελετήσουν το ύψος των προστίμων που θα επιβληθούν στην εταιρία στις 22 Μαρτίου.

Οι κυρώσεις της ΕΕ ενδέχεται να φτάσουν στο 10% των πωλήσεών της. Το υψηλότερο πρόστιμο που έχουν επιβάλλει μέχρι σήμερα οι αρχές Ανταγωνισμού ήταν 462 εκατ. ευρώ στην ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche το 2001 ή 2% επί των πωλήσεων.

Ένα ανάλογο πρόστιμο στην Microsoft, που είχε πωλήσεις 32,2 δισεκ. δολαρίων στο οικονομικό έτος μέχρι τον Ιούνιο 2003, θα αντιστοιχεί σε 500 εκατομμύρια δολάρια.

Πιθανολογείται επίσης να απαιτηθεί από την Microsoft να διαθέσει στην αγορά έκδοση των Windows που δεν θα περιλαμβάνει το media player σε προνομιακή τιμή, καθώς να της απαγορευτεί να υποχρεώνει τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών να περιλαμβάνουν το Windows Media Player στο λειτουργικό σύστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v