Πτώση κερδών και επιφυλακτικές προβλέψεις από BASF

Μείωση κερδών 23% στο δ’ τρίμηνο ανακοίνωσε η BASF, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών. Οι προβλέψεις της γερμανικής εταιρίας, που μεταξύ άλλων παρασκευάζει μπογιές για το Beetle της Volkswagen και πλαστικό για το X-Box της Microsoft ήταν επιφυλακτικές για το 2004.

Πτώση κερδών και επιφυλακτικές προβλέψεις από BASF
Ο μεγαλύτερος όμιλος χημικών προϊόντων στον κόσμο, η BASF, ανακοίνωσε ότι τα κέρδη μειώθηκαν στο δ’ τρίμηνο και προέβλεψε ήπια ανάπτυξη κατά τη φετινή χρονιά.

Τα καθαρά κέρδη της γερμανικής εταιρίας υποχώρησαν 23% στα 153 εκατ. ευρώ ή 27 σεντς ανά μετοχή από 199 εκατ. ευρώ ή 35 σεντς ανά μετοχή στο δ’ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς. Οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπαν κέρδη 214 εκατ. ευρώ.

Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν 6,5% στα 8,54 δισεκ. ευρώ. Ο διευθύνων συμβουλος του ομίλου Juergen Hambrecht δήλωσε ότι η εταιρία περιμένει ”ελαφρώς” υψηλότερες πωλήσεις και αύξηση στα λειτουργικά κέρδη κατά τη φετινή χρονιά.

Η BASF έχει περιορίσει τα έξοδα καθώς προσπαθεί να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και άλλων πρώτων υλών και την στασιμότητα στη ζήτηση πελατών όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, καθώς και την ανατίμηση του ευρώ.

Η ζήτηση για χημικά προϊόντα φθίνει επί επτά συνεχόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με την ένωση χημικών βιομηχανιών της Φρανκφούρτης. Η BASF, της οποίας τα προϊόντα περιλαμβάνουν μπογιές για το Beetle της Volkswagen και πλαστικό για την κονσόλα X-Box της Microsoft, εμφανίζει ζημίες από το πρώτο τρίμηνο 2003.

Για να αντιδράσει στις συνθήκες η εταιρία έχει προχωρήσει σε περικοπές θέσεων στην Βόρειο Αμερική και κατασκευάζει εγκαταστάσεις στην Ασία προκειμένου να αυξήσει την παραγωγή για τους εκεί πελάτες της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v