JCF: Έρχεται σήμα εξόδου από S&P

Σήμα εξόδου ”ετοιμάζεται να δώσει” το μοντέλο πρόβλεψης της JCF Group για την αγορά μετοχών, μοντέλο που στηρίζεται στο δείκτη S&P. Oπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση της 13ης Μαρτίου, τυχόν πτώση του S&P 500 κάτω από τις 1.120 μονάδες- μια πτώση που συνέβη τη Δευτέρα- θα αποτελούσε τον καταλύτη.

JCF: Έρχεται σήμα εξόδου από S&P
του Γ. Σαββάκη

Τις προβλέψεις και τις τιμές στόχους της για αμερικάνικους και ευρωπαϊκούς βασικούς δείκτες διατυπώνει ο οίκος προβλέψεων και εκτιμήσεων JCF International, ενώ προχωρά και σε διαβαθμίσεις των επιμέρους οικονομικών κλάδων, επισημαίνοντας ότι οι αγορές εισήλθαν εκ νέου σε ένα κλίμα αυξημένης μεταβλητότητας, τονίζοντας ότι τα σήματα εξόδου από τις αγορές μετοχών μπορεί να είναι πολύ κοντά μας!

Όντας ουσιαστικά χωρίς έντονες διακυμάνσεις τον τελευταίο καιρό, οι διεθνείς αγορές μετοχών μόλις εισήλθαν εκ νέου σε μια πιο ταραχώδη φάση, εκτιμούν οι αναλυτές της JCF International στο JCF Outlook με ημερομηνία 13 Μαρτίου και τίτλο ”Το μοντέλο ”Τ” οδηγεί σε σήματα εξόδου”.

Η ύπαρξη απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση έχει δημιουργήσει μια ”κακή” διάθεση στη Wall Street, ενώ αυτό το ”περίεργο” συναίσθημα διαδίδεται και στις υπόλοιπες αγορές. Το γεγονός ότι και άλλοι δείκτες, όπως ο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει επίσης, δεν βοηθάει στην ανατροπή του κλίματος, συνεχίζουν οι αναλυτές της JCF.

Ωστόσο, λόγω των συνεχιζόμενων θετικών εξελίξεων στους τομείς τεχνολογίας και το outsourcing, η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί ακόμα δημιουργεί εντυπωσιακά κέρδη από την αύξηση της παραγωγικότητας. Δυστυχώς όμως, οι παραπάνω θετικές εξελίξεις αναγκάζουν τους όρους εμπορίου και το έλλειμμα του ισοζυγίου να επιδεινώνονται ανησυχητικά.

Χωριστά, και αντίθετα προς αυτό που θα αναμέναμε κανονικά, σε αυτό το στάδιο του κύκλου, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν αρχίσει να μειώνονται εκ νέου.

Τα εταιρικά κέρδη και οι όροι χρηματοδότησης βρίσκονται σε μια κατάσταση καλύτερη και από ικανοποιητική, ενώ οι πολλαπλασιαστές κερδοφορίας δεν είναι σε αδικαιολόγητα επίπεδα στη Wall Street και στην Ευρώπη βρίσκονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως εκτιμούν όμως οι αναλυτές της JCF, η Ευρώπη, μετά το τρομοκρατικό κτύπημα στη Μαδρίτη, το οποίο οι αναλυτές της JCF το τοποθετούν σε κλίμακα ανάλογη της 11ης Σεπτεμβρίου, δεν θα είναι ποτέ πάλι η ίδια. Συνεχίζοντας, επισημαίνουν ότι το μοντέλο αποτίμησης ”Τ” είναι ο κύριος δείκτης τους για την αγορά μετοχών και πλέον έχει αρχίσει και τείνει να δώσει σήμα εξόδου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, ”τα νεύρα μας θα εξεταστούν σοβαρά από αυτήν την Τετάρτη και μετά, με το δείκτη S&P 500 να πρέπει να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα των 1.120 μονάδων. Η μεγαλύτερη ανησυχία μας έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη ενός ”ψεύτικου” σήματος εξόδου και στη συνέχεια την ύπαρξη σήματος εισόδου σε νέα υψηλότερα επίπεδα”.

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται σε κατώτερα επίπεδα από τις 1.120 μονάδες, 1.104,49 για την ακρίβεια, ωστόσο η κίνηση της μεταβλητότητας που επηρεάζει εξίσου σημαντικά με την τιμή την τελική πρόβλεψη του μοντέλου ”Τ” θα επηρεαστεί από την τελική τιμή κλεισίματος του δείκτη S&P 500.

Αναφορικά με το δείκτη Dow Jones, η JCF δίνει μια τιμή στόχο της τάξεως των 10.974 μονάδων λαμβάνοντας υπόψη μια αύξηση της τάξεως του 2,9% στα EPS και 3% σε όρους GDP (αύξηση της τάξεως του 8,4% σε σχέση με την τιμή του δείκτη στις 13 Μαρτίου), ενώ για το δείκτη DJ Euro Stoxx 50 δίνει μια τιμή στόχο της τάξεως των 3.315 μονάδων (προσδοκώμενη αύξηση της τάξεως του 17% στις 13 Μαρτίου).

Οι αναλυτές της JCF επισημαίνουν ότι οι προοπτικές των αγορών ”θόλωσαν” ξαφνικά, ενώ οι τιμές των μετοχών είχαν αρχίσει ήδη να διορθώνουν πολύ πριν από τις επιθέσεις στη Μαδρίτης την προηγούμενη εβδομάδα.

Δεδομένου ότι η μεταβλητότητα είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μόνο μια μέτρια διόρθωση αρκεί να ωθήσει το μοντέλο της JCF σε σήμα εξόδου (Το ”Τ” Model της JCF ισούται με το κλάσμα: Μεταβολή του επιπέδου ενός δείκτη για μια περίοδο ως προς την αντίστοιχη μεταβολή της μεταβλητότητας του δείκτη κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου. Εφόσον το κλάσμα ισούται με –1,50, τότε το μοντέλο δίνει σήμα εξόδου από τον εν λόγω δείκτη.

Εντούτοις, οι αμερικανοί αναλυτές συνεχίζουν να αναθεωρούν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή του 2004 σε υψηλότερα επίπεδα, με το consensus των εκτιμήσεων να ”δείχνει” μια αύξηση της τάξεως του 13,3%, ενώ το P/E του 2004 της αγοράς εκτιμάται σε 17,8 φορές, το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επιτοκίων και την αύξηση των EPS.

Για τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600 το P/E διαμορφώνεται σε 13,9 για το 2004, με την αύξηση κερδών να αναμένεται σε 17%. Οι τομείς στην κορυφή των αποδόσεων είναι οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια και οι τράπεζες, ενώ o κλάδος ΙΤ δεν είναι πλέον στη ”μόδα” και οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία είναι πτωτικές, επηρεάζοντας αρνητικά τόσο το δείκτη NASDAQ, όσο και το δείκτη S&P 500.

Ο προβλέψεις για τον τομέα της υγείας έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά για το τρέχον έτος, κυρίως λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν ορισμένες δεικτοβαρείς μετοχές του κλάδου, ενώ η βιοτεχνολογία κινείται μάλλον καλύτερα, ακόμα και αν πολλές από τις επιχειρήσεις του τομέα καταγράφουν ζημιές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v