Microsoft: Πρόστιμο 3,2 δισ. δολ. εξετάζει η ΕΕ

Οι κοινοτικές αρχές προσανατολίζονται σε κυρώσεις εναντίον της Microsοft, αξίας 3,2 δισ. δολαρίων, μετά την ομόφωνη αποδοχή της έκθεση του Επιτρόπου Μάριο Μόντι, που κατηγορεί την εταιρία για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Microsoft: Πρόστιμο 3,2 δισ. δολ. εξετάζει η ΕΕ
Οι ”Δεκαπέντε” χώρες της κοινότητας έδωσαν το πράσινο φως για κυρώσεις εναντίον της Microsoft, που τις πρότεινε ο Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού Μάριο Μόντι για να αντιμετωπίσει την κατάχρηση κυρίαρχης θέσεις στην αγορά λογισμικού από την εταιρία, όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Η ευρωπαϊκή κυβέρνηση αποδέχθηκε ομόφωνα την έκθεση του Μάριο Μόντι που κατηγορεί την Microsoft ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή κοινοτική νομοθεσία.

Ο Μ. Μόντι πρότεινε πρόστιμο που κυμαίνεται στο 10% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εταιρίας, που ανέρχονται στα 3,2 δισ. δολάρια, την υποχρέωση να αποσύρει τα λογισμικά αναπαραγωγής ήχου και εικόνας από τα Windows, όπως επίσης να ενημερώσει τους παράγοντες της αγορά και τους άλλους κατασκευαστές για τη λειτουργία της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί.

Η Microsoft κινδυνεύει να δεχθεί πρόστιμο 3,2 δισ. δολαρίων και να εξαναγκαστεί να αποσύρει το λογισμικό σύστημα πολυμέσων Windows Media Player.

Η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος της Επιτροπής, υπογράμμισε ότι οι αντιπρόσωποι των ”Δεκαπέντε” χωρών της κοινότητας υποστήριξαν ομόφωνα την έκθεση του Επιτρόπου Μόντι και την πρόταση υιοθέτησης κυρώσεων.

Η απόφαση υιοθετήθηκε από Επιτροπή τεχνικών που αντιπροσώπευαν τους ”Δεκαπέντε”, μετά από εξέταση στοιχείων για την πολιτική της Microsoft την τελευταία 5ετία και έρευνες της Επιτροπής για τον τρόπο λειτουργίας και δράσης της Microsoft.

Η Microsoft θα αναγκαστεί να παραχωρήσει τους κωδικούς της στους ανταγωνιστές της και να προσφέρει λειτουργικά συστήματα χωρίς προγράμματα αναπαραγωγής ήχου και εικόνας, όπως αυτό του Windows Media Player, εκτιμούν οι αναλυτές της αγοράς λογισμικού της Ευρώπης.

Η Επιτροπή των ειδικών θα λάβει την τελική απόφασή την επόμενη Δευτέρα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να την εγκρίνει πριν από τις 24 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v