Nortel:Επέστρεψε ο εφιάλτης λογιστικών παρατυπιών

Η Nortel οδηγείται για δεύτερη φορά σε επανέλεγχο τον εταιρικών αποτελεσμάτων οδηγώντας σε πτώση 13% τη μετοχή της στην αγορά της Νέας Υόρκης, μετά την απομάκρυνση του οικονομικού διεθυντή και του ελεγκτή της.

Nortel:Επέστρεψε ο εφιάλτης λογιστικών παρατυπιών
Η Nortel Networks αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά τον εφιάλτη των λογιστικών παρατυπιών και της κρίσης εμπιστοσύνης της αγοράς για τα εταιρικά αποτελέσματά της, οδηγώντας τη μετοχή της σε απώλειες που ξεπέρασαν το 13% στη Wall Street.

Η Nortel Networks, η μεγαλύτερη εταιρία κατασκευής εξοπλισμού για τηλεπικοινωνίες στη Βόρειο Αμερική, ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε από την ενεργό υπηρεσία τον οικονομικό διευθυντή Ντάγκλας Μπίτι και τον ελεγκτή Μάικλ Γκόλογλι, γιατί κινδυνεύει να οδηγηθεί σε επανεξέταση ορισμένων αποτελεσμάτων της για δεύτερη φορά από το Νοέμβριο, όταν είχε καταφέρει να ανακτήσει τμήμα της αξιοπιστίας της.

Η εταιρία ανακοίνωσε την αναστολή της ενεργούς υπηρεσίας των δύο στελεχών της τέσσερις μέρες μετά την επανεξέταση των ετησίων αποτελεσμάτων, εξαιτίας λογιστικών παρατυπιών που αφορούσαν το κόστος αναδιάρθρωσης της εταιρίας και τις πωλήσεις από το 2000.

Ο κ. Μπίτι είχε αναλάβει τη θέση του οικονομικού διευθυντή τον Ιούλιο του 2002, πέντε μήνες μετά την απόλυση του διευθύνοντος συμβούλου Φρανκ Ντουν για παραβίαση της κανονισμών για τις επενδύσεις.

Ο Χερμπ Περόνε, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας ελέγχου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς, απέφυγε να σχολιάσει εάν τα βιβλία της εταιρίας βρίσκονται εκ νέου στο στόχαστρο των αρχών για λογιστικές παρατυπίες.

Σύμφωνα με τον νόμο Σαρμπάνες – Όξλεϊ του 2002, τα δύο στελέχη που είχαν τις αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και της οικονομικής διεύθυνσης, υπέγραψαν ενώπιον των αρχών την εγκυρότητα των στοιχείων που συμπεριλαμβάνονται στα βιβλία της εταιρίας.

Εάν μια εταιρία δαπανά ένα σημαντικό ποσό για να επανεξετάσει τα αποτελέσματά της και το κάνει για δεύτερη φορά, δεν μπορεί να διατηρήσει την αξιοπιστία της αφήνοντας τους ίδιους μάνατζερ να έχουν την ευθύνη της διαδικασίας αυτής, τόνισε ο Άλμπερτ Λιν, αναλυτής της American Technology Research του Σαν Φραγκίσκο.

Η Nortel είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη 732 εκατ. δολαρίων και πωλήσεις 9,81 δισ. δολαρίων για το 2003, ενώ μετά την επανεξέταση των αποτελεσμάτων το Νοέμβριο, που συμπεριλάμβαναν τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2003, ανακοίνωσε ζημιές 505 εκατ. δολαρίων, ενώ μείωσε τις πωλήσεις της κατά 122 εκατ. δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v