ΕΚΤ: Κοντά η ανάκαμψη, με πληθωριστικές πιέσεις

Αισιόδοξη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην μηνιαία της έκθεση όσον αφορά στην ανάκαμψη της οικονομίας των 12, ενώ αντίθετα εκφράζει ανησυχίες για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, που αποδίδονται στην αυξημένη τιμή του πετρελαίου.

ΕΚΤ: Κοντά η ανάκαμψη, με πληθωριστικές πιέσεις
Υψηλότερα από ό,τι αναμενόταν θα κυμανθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης αυτό το έτος, ενώ αντίθετα η ανάκαμψη της οικονομίας των 12 βρίσκεται σε καλό δρόμο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτές εκφράζονται στη μηνιαία οικονομική της έκθεση.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων έξι μηνών το Μάρτιο, κυρίως εξαιτίας της ανάκαμψης των εξαγωγών.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταλήγει το ένα πέμπτο των ευρωπαϊκών εξαγωγών, ο δείκτης μεταποίησης αυξήθηκε το Μάρτιο, καθώς οι παραγγελίες ανήλθαν σε υψηλό του εξαμήνου.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για το ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, από το 0,4%, στο 0,5%. Το ανοδικό ποσοστό, θα εμφανιστεί μετά από το αρνητικό του τελευταίου τριμήνου του 2001, όπου ο ρυθμός ανάπτυξης συρρικνώθηκε.

Όπως σχολίασε η ΕΚΤ, αν και η διαφαινόμενη καθυστέρηση στην υποχώρηση του πληθωρισμού θα οφείλεται στις ανοδικές τιμές του πετρελαίου, αυτός θα υποχωρήσει σύντομα κάτω από το 2%.

Αξίζει να σημειωθελεί ότι η δήλωση αυτή έρχεται σε εποχή, που οι ανησυχίες των επενδυτών για άνοδο στα επιτόκια ευρωζώνης και ΗΠΑ αυξάνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v