ΗΠΑ: Ανοδος 0,7% της βιομηχανικής παραγωγής

Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ πραγματοποίησε ράλι ανόδου 0,7% το Φεβρουάιο, όπως ανακοίνωσε η Fed, για να εκτιναχθεί στα διπλάσια σχεδόν επίπεδα από το 0,4% των προβλέψεων των αναλυτών. Η βιομηχανική παραγωγή, αντίθετα, κατέγραψε πτώση στις τέσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης για τον Ιανουάριο.

ΗΠΑ: Ανοδος 0,7% της βιομηχανικής παραγωγής
Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε κατά 0,7% το Φεβρουάριο, με άξονα την άνοδο της παραγωγής αυτοκινήτων, εξοπλισμού για επιχειρήσεις και ηλεκτρονικών ειδών, όπως ανακοίνωσε η Fed.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα κατέγραφε άνοδο κατά 0,4% το Φεβρουάριο, σε σχέση με άνοδο 0,8% του κατέγραψε τον Ιανουάριο.

Η άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στις ΗΠΑ υπογραμμίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις διαφορετικές ταχύτητες που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χθες του Ατλαντικού και ιδιαίτερα μεταξύ των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.

Στην Ιταλία η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε αιφνιδιαστικά κατά 0,20% τον Ιανουάριο, για δεύτερο διαδοχικό μήνα,ενώ πτώση κατέγραψε για την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή στην Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυναμική ανάκαμψης των τεσσάρων μεγαλυτέρων οικονομιών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι η πορεία ανάπτυξης των τριάντα χωρών - μελών του οργανισμού επιβράδυνε τους κινητήρες της το τέταρτο τρίμηνο, καταγράφοντας άνοδο 0,9% σε σχέση με την άνοδο κατά 1,1% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του Οργανισμού για το δ΄ τρίμηνο.

Η επιβράδυνση της οικονομίας των χωρών του ΟΟΣΑ οφείλεται κυρίως στην επιβράδυνση των ρυθμών της ισχυρής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, εκτιμά ο Οργανισμός.

Οριακή υποχώρηση της ανάπτυξης καταγράφθηκε και στην ευρωζώνη, αφού υποχώρησε στο 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, από το 0,4% του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ.

Η ιαπωνική οικονομία, αντίθετα, κατέγραψε ράλι κατά τη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου, αφού ”έτρεξε” κατά 1,6%,σε σχέση με το 0,6% του τρίτου τριμήνου.

Η ανάπτυξη των οικονομιών στις τριάντα χώρες του ΟΟΣΑ έφθασε στο 2,7% για το 2003, στις ΗΠΑ έφθασε στο 4,3% το 2003, στην ευρωζώνη στο 0,6%, στην Ιαπωνία το 0,4% και στα υπόλοιπα κράτη μέλη του οργανισμού στο 0,5%.

Η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να αποτελεί την ατμομηχανή της ανάκαμψης των μεγαλυτέρων βιομηχανικών οικονομιών του κόσμου, ενώ η Ιταλία αποτελεί την εξαίρεση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ο βασικός δείκτης οικονομικής δραστηριότητας του ΟΟΣΑ για τον Ιανουάριο καταγράφει την ανάπτυξη των οικονομιών του Καναδά, της Γαλλίας και της Βρετανίας και την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία.

Ο συγκεκριμένος δείκτης για τις τριάντα χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ κατέγραψε άνοδο 0,4% στο 123,3, ενώ ανάλογη άνοδο στο 133,4 κατέγραψε ο αντίστοιχος δείκτης για τις ΗΠΑ.

Ο δείκτης της ευρωζώνης κατέγραψε οριακή άνοδο στο 122,2 τον Ιανουάριο, από το 122,2 του Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v