PWC:Μείωση συναλλαγών στο κλάδο ενέργειας το 2003

Την ατονία και τα χαμηλά επίπεδα σε αριθμό και αξία συναλλαγών όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας το 2003, επισημαίνει μεταξύ άλλων η Pricewaterhouse Coopers στην ετήσια έρευνά της για την ”Power Deals”.

PWC:Μείωση συναλλαγών στο κλάδο ενέργειας το 2003
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας άγγιξαν πολύ χαμηλά επίπεδα το 2003, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Pricewaterhouse Coopers για την ”Power Deals”.

Παρήγορο είναι πάντως το γεγονός, όπως αναφέρει η έρευνα της Pricewaterhouse Coopers, πως το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των συναλλαγών (69%) αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές που επιτεύχθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2003, κάτι που υποδεικνύει πως τα χειρότερα πέρασαν για τη συγκεκριμένη αγορά.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα της Pricewaterhouse Coopers, ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε οριακά στις 398 από 424 που είχαν σημειωθεί το 2002, ενώ η αξία των συναλλαγών αυτών μειώθηκε από τα 84.9 δισ. δολ. στα 43 δισ. δολ.

Αναλυτικότερα, ο κλάδος του ηλεκτρισμού κυριάρχησε στις μεγάλες συναλλαγές ενώ αυτός του αερίου απουσίαζε εμφανώς. Οι δέκα σημαντικότερες συναλλαγές, με συνολική αξία που ανήλθε στα 18,4 δισ. δολ., εντάσσονται στον κλάδο του ηλεκτρισμού.

Με φόντο αυτή την σχετικά ώριμη αγορά, η συνολική αξία συναλλαγών στον κλάδο του φυσικού αερίου μειώθηκε δραματικά από 36.3 δισ. δολ. το 2002 στα 3.3 δισ. δολ. το 2003, με την έρευνα να αποδίδει την εν λόγω κατάσταση στο ότι ορισμένες πολυσυζητημένες συμφωνίες δεν κατάφεραν ποτέ να υλοποιηθούν.

Ο Mark Hughes, Pricewaterhouse Coopers European Leader, Utilities Corporate Finance and Recovery, σχολίασε:

”Το 2003 ήταν έτος φτωχής εσοδείας για τις συναλλαγές στην αγορά ενέργειας. Η αξία των συναλλαγών διολίσθησε από τα 84.9 δισ. δολ. στα 43 δισ. δολ. Το δεύτερο μισό του 2003, η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 29,6 δισ. δολ. (από 13 δισ. δολ. το πρώτο μισό), ανάκαμψη που βασίστηκε στις συμφωνίες του κλάδου του ηλεκτρισμού, ενώ η αξία των συναλλαγών στον κλάδο του αερίου σημείωσε κατακόρυφη κάμψη κατά 91% σε σχέση με το 2002”.

Στην Ευρώπη, οι δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις ατόνησαν κατά τη διάρκεια του 2003. Καθώς η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές κοινής ωφέλειας έχει ήδη παγιωθεί, δε μένει περιθώριο για μεγάλες συμφωνίες, σαν αυτές που έλαβαν χώρα τα δυο προηγούμενα έτη.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται, στην Ευρώπη αντιστοιχεί το 40% της συνολικής αξίας των συναλλαγών για το 2003, από το 78% που της αντιστοιχούσε πέρσι, αφού η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε στα 17 δισ. δολ. για το 2003, από 65,8 δισ. δολ. το 2002.

Ευνοημένη από την ευρωπαϊκή μείωση της συνολικής αξίας συναλλαγών, η Βόρεια Αμερική αύξησε το μερίδιο της από 13% σε 42% της αξίας των παγκοσμίων συναλλαγών.

Οι εξαγορές στη Βόρεια Αμερική, κυρίως χάρη σε Αμερικανούς επενδυτές, έφτασαν το 2003 όπως τονίζεται στην εν λόγω μελέτη, στα 18,2 δισ. δολ. από 11 δισ. δολ., ενώ στοιχεία υποδηλώνουν πως και το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον έχει ανανεωθεί.

Ο Richard Gledhill, Global Leader Energy Corporate Finance and Recovery της PricewaterhouseCoopers, εξηγεί:

”Προβλήματα στις ΗΠΑ επηρέασαν τη δραστηριότητα τα τελευταία δύο χρόνια ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή αυτής της τάσης στο εγγύς μέλλον. Το αδύναμο δολάριο αναμένεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον τόσο Αμερικανών όσο και ευρωπαίων επενδυτών.”

Ο κύριος άξονας των δραστηριοτήτων εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το έτος 2003 ήταν η εδραίωση μέσω οριζοντίων και κάθετων απορροφήσεων μονάδων, που ανήλθε στο 65% του συνολικού αριθμού συναλλαγών.

Το μοτίβο των σημαντικών εγχωρίων επενδύσεων συνεχίστηκε, κυρίως στην αγορά της Βορείου Αμερικής, αλλά και στην Ευρώπη όπου έγιναν μερικά βήματα ακόμη προς την κατεύθυνση της επιβολής της σφραγίδας κάθε χώρας.

Τέλος, η έρευνα αναφέρεται στις εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες κυριάρχησαν στην παγκόσμια αγορά σε όλη τη διάρκεια του 2003, αντιστοιχώντας στο 65% των συνολικών συναλλαγών, ήτοι στο 60% της συνολικής αξίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v