ΕΚΤ: Επιφυλακτική αισιοδοξία, ”κατάλληλα” επιτόκια

Αισιόδοξη παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ενδυνάμωση της ανάκαμψης της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες. Το επίπεδο των επιτοκίων παραμένει ”κατάλληλο”, επαναλαμβάνει η ΕΚΤ.

ΕΚΤ: Επιφυλακτική αισιοδοξία, ”κατάλληλα” επιτόκια
Αισιόδοξη παραμένει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την ενδυνάμωση της ανάκαμψης της ευρωζώνης μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο που εκδόθηκε το πρωί στις Βρυξέλλες.

”Οι περισσότεροι δείκτες που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως οι δείκτες επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, υποδεικνύουν επιφυλακτική οικονομική ανάκαμψη ακόμη και στις αρχές του 2004,” αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΕΚΤ. ”Τόσο οι εξωτερικές όσο και οι εσωτερικές συνθήκες προσφέρουν στοιχεία που μας κάνουν να περιμένουμε ενδυνάμωση της ανάκαμψης από το 2004 και μετά.”

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που παραθέτει το πρακτορείο Bloomberg, η ΕΚΤ μπορεί να ”αντέξει” την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου μέχρι το επίπεδο των 1,30 δολαρίων. Μια κλίμακα μεταξύ του 1,05 δολ. και 1,30 δολ. δεν διακυβεύει την ανάπτυξη της περιφέρειας, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν δέχθηκε να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Στο μηνιαίο δελτίο της, η ΕΚΤ εξηγεί ότι η απόφαση να διατηρηθούν τα επιτόκια σταθερά στο 2% κατά την τακτική συνεδρίαση της 4ης Μαρτίου, καθρεφτίζει την πεποίθηση των κεντρικών τραπεζιτών ότι η εικόνα της σταθερότητας τιμών μεσοπρόθεσμα παραμένει ευνοϊκή, οπότε η τρέχουσα στάση στην πιστωτική πολιτική ”παραμένει κατάλληλη,” προσθέτει η τράπεζα.

Εκτιμά επίσης ότι οι βασικοί παράμετροι για μια σταδιακή ανάκαμψη στα έτη 2004 και 2005 παραμένουν εν ισχύ και ότι οι κίνδυνοι που μπορεί να υπονομεύσουν αυτό το σενάριο έχουν προεξοφληθεί. Ωστόσο, η ΕΚΤ σημειώνει ότι υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες όσον αφορά την εσωτερική κατανάλωση στην ευρωζώνη, καθώς και όσον αφορά κάποιες διεθνείς ανισορροπίες που δεν εκτονώνονται και συνιστούν απειλή στην διεθνή ανάκαμψη.

Οσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, η ΕΚΤ σημειώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στα προγράμματα σταθερότητας των ”12” αλλά τονίζει ότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας για την δημοσιονομική ισορροπία σε ορισμένες χώρες, ”φωτογραφίζοντας” τα υπέρογκα ελλείμματα της Γερμανίας και της Γαλλίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v