OPEC: ”Στα 40 δολ. το πετρέλαιο, αν μειώσουμε”

Ο OPEC ίσως αναβάλει το σχέδιο μείωσης του πλαφόν παραγωγής πετρελαίου την 1η Απριλίου, καθώς ανησυχεί για πιθανή εκτίναξη των τιμών πάνω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, η οποία θα απειλούσε την διεθνή ανάπτυξη.

OPEC: ”Στα 40 δολ. το πετρέλαιο, αν μειώσουμε”
Ο OPEC ίσως αναβάλει το σχέδιο μείωσης του πλαφόν παραγωγής πετρελαίου την 1η Απριλίου, καθώς ανησυχεί για την πιθανότητα εκτίναξης των τιμών η οποία θα απειλούσε την διεθνή ανάπτυξη, όπως δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

”Αν ο OPEC υλοποιήσει την δέσμευσή του και σταματήσει να παράγει περισσότερο από το πλαφόν, οι τιμές θα ανέβουν πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι,” προειδοποίησε ο Obeid bin Seif al-Nasseri.

Τα ΗΑΕ έχουν ήδη πληροφορήσει τους πελάτες ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν τον επόμενο μήνα ”αλλά θα αλλάξουμε στάση αν οι τιμές παραμένουν ψηλά όταν συναντηθούμε στα τέλη Μαρτίου, ή τουλάχιστον θα αλλάξουμε την χρονική στιγμή της μείωσης της ποσόστωσης,” δήλωσε ο υπουργός.

Το συμβόλαιο αργού του Απριλίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 26 σεντς στα 36,36 δολάρια. Το Brent στο Λονδίνο κινείται στα 33,41 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο OPEC, που προσφέρει στον πλανήτη το ένα τρίτο του πετρελαίου, αποφάσισε τον προηγούμενο μήνα να μειώσει την υπερβάλλουσα παραγωγή των μελών του και στη συνέχεια να κατεβάσει την ποσόστωση στο 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα.

Εάν η συμφωνία τεθεί σε εφαρμογή, η παραγωγή του OPEC θα μειωθεί κατά 10% περίπου ή 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v