Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall: Ευοίωνο σήμα απο τον δείκτη VIX

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, αν και κατά κανόνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον S&P 500, έχει αποκλίνει από τη συνήθη πορεία του, δείχνοντας πιθανή σταθεροποίηση ή ανάκαμψη στη Wall Street.

Wall: Ευοίωνο σήμα απο τον δείκτη VIX
Ο δείκτης CBOE Volatility Index, ο διάσημος VIX, αν και κατά κανόνα κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον S&P 500, την Τρίτη απέκλινε από τη συνήθη πορεία του και σταθεροποιήθηκε με ένα "κλικ" χαμηλότερα.

Είναι κίνηση που ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι δείχνει πιθανή αλλαγή κατεύθυνσης για το αμερικανικό χρηματιστήριο.

"Ο κανόνας είναι ότι, αν ο S&P κινηθεί 3%, ο VIX θα κινηθεί 10% προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και όταν ο VIX... μουλαρώνει και δεν κινείται όσο αναμενόταν, συχνά θεωρείται ότι προετοιμάζει αλλαγή κατεύθυνσης στο χρηματιστήριο". Αυτό δηλώνει ο κ. Randy Frederick της Schwab Center for Financial Research στο MarketWatch.

Την Τρίτη οι δύο δείκτες κινήθηκαν προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια, σύμφωνα με τον κ. Frederick. Ο VIX έκλεισε στις 40,39 μονάδες, κατά 0,54 ή 1,3% χαμηλότερα, ενώ ο S&P 500 έχασε 19,93 μονάδες ή 2,4%, στις 815,55 μονάδες.

"Αυτό μου λέει ότι η κερδοσκοπία εκτονώθηκε και ίσως να είμαστε έτοιμοι να σταθεροποιηθούμε ή να επιστρέψουμε σε ανοδική τάση".

Ο δείκτης VIX κινείται σε ανεβασμένα επίπεδα από το φθινόπωρο, αλλά πρόσφατα υποχώρησε κάτω από τις 40 μονάδες για πρώτη φορά από τις αρχές Ιανουαρίου, δείχνοντας ενδεχομένως ότι οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν περισσότερο κίνδυνο. 

Ο κ. Dean Curnutt της Macro Risk Investors σημειώνει: "Το να σπάσει το φράγμα των 40 μονάδων αποφασιστικά είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πιο υγιή αγορά. Όταν οι συνθήκες βελτιωθούν πραγματικά, ο VIX θα κινηθεί κοντά στις 30 μονάδες τουλάχιστον για ένα πειστικό χρονικό διάστημα".

"Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία αβεβαιότητας που πρέπει να εκτονωθούν" προσθέτει ο ίδιος, όπως οι αδυναμίες αποπληρωμής πιστωτικών καρτών και τα αυξανόμενα χρέη στον κλάδο των εμπορικών ακινήτων, που αμφότερα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον καταπονημένο χρηματοοικονομικό κλάδο.

Από τις 9 Μαρτίου, όπου ο δείκτης S&P 500 έφτασε στο πιο πρόσφατο χαμηλό της τρέχουσας bear market, ο VIX έχει υποχωρήσει σχεδόν 18%, ενώ ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει ενισχυθεί πάνω από 23%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v