Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

SEC: Εξετάζει 5 προτάσεις για short selling

Η SEC αποφάσισε να εξετάσει πέντε διαφορετικές προτάσεις για την επαναφορά του "uptick rule", που θα περιορίσουν το short selling.

SEC: Εξετάζει 5 προτάσεις για short selling
Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αποφάσισε να επαναφέρει μέτρα περιορισμού του short selling, μιας επενδυτικής πρακτικής που σύμφωνα με ορισμένους ευθύνεται για διόγκωση της χρηματοοικονομικής κρίσης και αύξηση των πιέσεων στις τιμές των μετοχών.

Η Securities and Exchange Commission ενέκρινε τη δημοσιοποίηση πέντε διαφορετικών προτάσεων για την επαναφορά του «uptick rule», που θα περιορίσει το short selling. Το «uptick rule», (κανόνας ανοδικού ορίου), επιτρέπει τις πωλήσεις short μόνο όταν η τελευταία τιμή πώλησης είναι υψηλότερη από την προηγούμενη τιμή.

Οι πέντε προτάσεις της SEC, που θα τεθούν υπό δημόσιο διάλογο επί 60 ημέρες, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το πενταμελές πάνελ της επιτροπής.
 
Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της SEC, Mary Schapiro, οι πέντε προτάσεις ποικίλουν από την επαναφορά του παλαιού κανόνα έως την δημιουργία νέου κανόνα που θα εφαρμόζεται μόνο υπό πολύ δύσκολες χρηματιστηριακές συνθήκες.

Ο εν λόγω κανόνας, που υιοθετήθηκε αρχικά στο κραχ του 1929, θεωρείται ως μια καλή μέθοδος περιορισμού των πτωτικών πιέσεων σε μια μετοχή η οποία υποχωρεί ασταμάτητα.

Σε μια πώληση short, ο επενδυτής δανείζεται μια μετοχή και την πωλεί με την ελπίδα ότι η τιμή της θα πέσει. Εάν πράγματι πέσει, ο πωλητής κερδίζει επαναγοράζοντας την μετοχή σε χαμηλότερη τιμή και επιστρέφοντας τις δανεικές μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v