Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα για νέες μειώσεις επιτοκίων από Ζ. Τρισέ

Η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2010, προέβλεψε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.

Σήμα για νέες μειώσεις επιτοκίων από Ζ. Τρισέ
Η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2010, προέβλεψε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25%.  

Ειδικότερα, η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων, η οποία είναι μικρότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών, παρά την ύφεση στην ευρωζώνη που δείχνει να εντείνεται.

Οι περισσότεροι αναλυτές περίμεναν μείωση των ευρωεπιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1%.

Επίσης, ανακοίνωσε ανάλογη μείωση των επιτοκίων διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,25% και των επιτοκίων διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 25 μ.β. στο 0,25%. 

Τα νέα επιτόκια τίθενται σε ισχύ από τις 8 Απριλίου.   

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ παραδέχτηκε ότι τα ευρωπαϊκά επιτόκια δεν διαμορφώνονται στα χαμηλότερα επίπεδα που μπορούν να βρεθούν, αφήνοντας σαφές μήνυμα για νέες κινήσεις από την ΕΚΤ. "Δεν αποκλείω μια πολύ μετρημένη κίνηση χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα", δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.  

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει όλες τις  λεπτομέρειες περισσότερο μη συμβατικών μέτρων τον Μάιο.

Ο κ. Τρισέ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την εικόνα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η απόφαση για νέα μείωση των επιτοκίων ελήφθη βάσει της προσδοκίας πως οι πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές θα παραμείνουν περιορισμένες λόγω της σημαντικής μείωσης στις τιμές των εμπορευμάτων αλλά και της αρνητικής παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

Επίσης, τόνισε ότι η ζήτηση τόσο στην ευρωζώνη όσο και σε παγκόσμια βάση αναμένεται να παραμείνει πολύ αδύναμη καθ' όλο το 2009 και περιμένει σταδιακή ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του 2010.

Σημαντική ανοδική κίνηση άνω του 1% εμφάνισε το ευρωπαϊκό νόμισμα μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ. Ειδικότερα, η ισοτιμία ενισχύθηκε έως και το 1,3493 δολάριο.

Τι προβλέπει η Alpha Bank

Περισσότερη μείωση του επιτοκίου αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης, δηλαδή, στο 1% στην επόμενη σύσκεψη της ΕΚΤ στις 7 Μαΐου εκτιμά η Alpha Bank. Στα επίπεδα αυτά, ωστόσο, η τράπεζα υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα ολοκληρώσει τον καθοδικό επιτοκιακό κύκλο, καθώς δεν φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα επιτοκίων.

Επιπλέον, αναμένεται να προχωρήσει στην υιοθέτηση μη συμβατικών μέσων άσκησης νομισματικής πολιτικής που θα συνάδει με τη δομή της ευρωζώνης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v