Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G20:Υπό επιτήρηση τα hedge funds

Το σχέδιο ανακοίνωσης του G20 δείχνει ότι οι ηγέτες των 20 θα θέσουν για πρώτη φορά τα μεγάλα hedge funds υπό επιτήρηση, ενισχύοντας παράλληλα τους κανονισμούς, μέσω ενός νέου φορέα και ενός ενισχυμένου ΔΝΤ.

G20:Υπό επιτήρηση τα hedge funds
Τέλος στον ασυγκράτητο καπιταλισμό θα επιχειρήσουν να βάλουν οι ηγέτες του G20, μετά την απαίτηση της Γαλλίας και της Γερμανίας για άμεση δράση όσον αφορά στις υποσχέσεις που δόθηκαν προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη της χειρότερης οικονομικής κρίσης από τη δεκαετία του 1930.

Το σχέδιο ανακοίνωσης του G20 στη σύνοδο του Λονδίνου, το οποίο εξασφάλισε το πρακτορείο Reuters, δείχνει ότι οι ηγέτες των 20 χωρών θα θέσουν για πρώτη φορά τα μεγάλα hedge funds υπό επιτήρηση, ενισχύοντας παράλληλα τους κανονισμούς μέσω ενός νέου φορέα και ενός ενισχυμένου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται η δέσμευση για εκπλήρωση "της κλίμακας των διατηρήσιμων προσπαθειών που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ανάπτυξης", χωρίς ωστόσο να υπάρχουν δεσμεύεις πέραν των τρισεκατομμυρίων που δαπανώνται για τη σταθεροποίηση των τραπεζών, την ενίσχυση της ζήτησης και τον περιορισμό της απώλειας θέσεων εργασίας.

Χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama είχε δηλώσει ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές με την Ευρώπη, παρά τη σκληρή στάση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Gordon Brown, τόνισε ότι και η Ουάσιγκτον θέλει να υπάρξουν αυστηρότεροι κανονισμοί, τονίζοντας πως βρίσκεται στη σύνοδο όχι μόνο για να κάνει διάλεξη αλλά και για να ακούσει και να βοηθήσει στις προσπάθειες για έξοδο από την κρίση.

Δεν ήταν ξεκάθαρο αν οι ανακοινώσεις αυτές, που φαίνεται να επικεντρώνονται κυρίως στις απαιτήσεις του κ. Sarkozy να μπουν στη μαύρη λίστα οι φορολογικοί παράδεισοι, αρκούν για να εκτροχιάσουν ένα μήνυμα ενότητας από τη σύνοδο.

Στο σχέδιο του ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι οι φορολογικοί παράδεισοι θα αναγνωρίζονται και θα επιβάλλονται κυρώσεις. "Η εποχή της τραπεζικής μυστικότητας έχει τελειώσει", τονίζεται στο ανακοινωθέν.

---Obama: Δεν υπάρχουν ρήγματα στο Λονδίνο

Χθες το απόγευμα ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Barack Obama διέψευσε ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των ηγετών των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη στην παραμονή της συνόδου κορυφής του G20 στο Λονδίνο και προέτρεψε τους ομολόγους του σε κοινή δράση ώστε να βρεθεί η ταχύτερη οδός για την έξοδο από την παγκόσμια ύφεση.

Η αποτελεσματική δράση του Group of 20 θα κάνει τη διαφορά, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την πρώτη επίσημη παρουσία του στη διεθνή πολιτική σκηνή.

"Γνωρίζω ότι τα έθνη του G20 προωθούν καθένα τη δική του προσέγγιση… Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στα πάντα… Δεν πρέπει όμως να χάσουμε την ευκαιρία να καθοδηγήσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που δεν γνωρίζει σύνορα". Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξής Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό κ. Gordon Brown.

Ο B. Obama είπε επίσης ότι οι φήμες για έντονες διαφωνίες μεταξύ των διεθνών ηγετών είναι υπερβολικές.

Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, το κοινό ανακοινωθέν του G20 δεν είναι επαρκές για τη ρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Από την άλλη πλευρά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κ. Taro Aso επέκρινε την απροθυμία της Γερμανίας να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Τα σχόλια των κ. Sarkozy και Aso καταδεικνύουν πάντως τις έντονες προσπάθειες που γίνονται για να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και να συγκρατηθούν οι απολύσεις, καθώς η δημοτικότητα των πολιτικών φθίνει σε εθνικό επίπεδο.

Στο κοινό ανακοινωθέν του G20 που θα κοινοποιηθεί σήμερα οι ηγέτες θα ανακοινώσουν τα μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και τα βήματα προς αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση.

"Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, οι προτάσεις δεν ταιριάζουν ούτε στη Γαλλία ούτε στη Γερμανία", δήλωσε ο κ. Sarkozy σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης.


---Ένας νεκρός στα επεισόδια

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε τράπεζες στο οικονομικό κέντρο του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Τα αίτια του θανάτου του άνδρα δεν είναι ακόμα γνωστά, ωστόσο η αστυνομία εικάζει ότι ο άνθρωπος πέθανε λόγω προβλημάτων υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v