Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

B. Obama: Δεν υπάρχουν "ρήγματα" στο Λονδίνο

Ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama, κατά την πρώτη επίσημη παρουσία του στην διεθνή πολιτική σκηνή, προέτρεψε τους ομολόγους του σε κοινή δράση και διέψευσε ότι υπάρχουν "βαθιά ρήγματα" στην σύνοδο κορυφής G20.

B. Obama: Δεν υπάρχουν ρήγματα στο Λονδίνο
Ο αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama διέψευσε ότι υπάρχουν έντονες διαφορές μεταξύ των ηγετών των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη στην παραμονή της συνόδου κορυφής της G20 στο Λονδίνο και προέτρεψε τους ομολόγους του σε κοινή δράση ώστε να βρεθεί η ταχύτερη οδός για την έξοδο από την παγκόσμια ύφεση.

Η αποτελεσματική δράση των Group of 20 θα κάνει την διαφορά, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την πρώτη επίσημη παρουσία του στην διεθνή πολιτική σκηνή.

«Γνωρίζω ότι τα έθνη της G20 προωθούν καθένα την δική του προσέγγιση… Δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε στα πάντα… Δεν πρέπει όμως να χάσουμε την ευκαιρία να καθοδογήσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση που δεν γνωρίζει σύνορα,» δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξής Τύπου με τον Βρετανό πρωθυπουργό Gordon Brown.

Ο B. Obama είπε επίσης ότι οι φήμες για έντονες διαφωνίες μεταξύ των διεθνών ηγετών είναι «υπερβολικές.» Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy δήλωσε ότι, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής, το κοινό ανακοινωθέν της G20 δεν είναι επαρκές για την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού συστήματος και την καταπολέμηση της φορολογικής απάτης. Από την άλλη πλευρά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Taro Aso επέκρινε την απροθυμία της Γερμανίας να αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες.

Οι περισσότεροι ηγέτες βρίσκονται ήδη στο Λονδίνο για μια σειρά διμερείς συναντήσεις πριν τις επίσημες συνομιλίες της Πέμπτης. Σήμερα, ο κ. Obama θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Κινέζο πρόεδρο Hu Jintao και τον Ρώσο Dimitry Medvedev..

Τα σχόλια των Sarkozy και Aso καταδεικνύουν πάντως τις έντονες προσπάθειες που γίνονται για να προωθηθούν νέες ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο και να συγκρατηθούν οι απολύσεις, καθώς η δημοτικότητα των πολιτικών φθίνει σε εθνικό επίπεδο.

Στο κοινό ανακοινωθέν της G-20 που θα κοινοποιηθεί αύριο, οι ηγέτες θα ανακοινώσουν τα μέτρα τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας και τα βήματα προς αυστηρότερη τραπεζική ρύθμιση.

«Ετσι όπως έχουν τα πράγματα, οι προτάσεις δεν ταιριάζουν στην Γαλλία ούτε την Γερμανία,» δήλωσε ο κ. Sarkozy σε ραδιοφωνική συνέντευξή του το πρωί της Τετάρτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v