Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

World Bank:Ειδικό ταμείο για το παγκόσμιο εμπόριο

Ειδικό ταμείο αξίας 50 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου δημιουργεί η Παγκόσμια Τράπεζα, με τον επικεφαλής της κ. Robert Zoellick να εμφανίζεται υπέρμαχος του ισχυρού δολαρίου.

World Bank:Ειδικό ταμείο για το παγκόσμιο εμπόριο
Το ισχυρό δολάριο είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Π. Τράπεζας, κ. Robert Zoellick.

Σε συνέντευξή του σε ειδική ημερίδα του Reuters ο κ. Zoellick ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα δημιουργεί ειδικό κεφάλαιο συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων για στήριξη του παγκόσμιου εμπορίου και ζήτησε από τους ηγέτες του G20 να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.

"Πιστεύω ότι το δολάριο θα παραμείνει το βασικό νόμισμα των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Ένα σύστημα που στηρίζεται στο δολάριο και ένα ισχυρό δολάριο αποτελούν δύο βασικές συνθήκες για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Φυσικά, στο μέλλον θα υπάρξουν αρκετές συζητήσεις σχετικά με την "αξία" ή την "αναγκαιότητα" του δολαρίου". Αυτά τόνισε ο κ. Zoellick.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ΗΠΑ οφείλουν -με δεδομένη και την "υψηλή" σημασία που έχουν για την παγκόσμια οικονομία- να εφαρμόσουν ορθή οικονομική, νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.

Αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομία ο κ. Zoellick χαρακτήρισε το 2009 "επικίνδυνη χρονιά" κατά την οποία η υφήλιος μπορεί να βυθιστεί σε ισχυρότερη ύφεση.

Παράλληλα, στην τελευταία έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία, η Π. Τράπεζα προβλέπει ότι θα συρρικνωθεί 1,7% το 2009, ενώ θα ανακάμψει το 2010, σημειώνοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,3%. Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα συρρικνωθούν 2,9% φέτος, ενώ οι αναπτυσσόμενες θα σημειώσουν μέσο ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2,1%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v