G-10: ”Βλέπει” μακροπρόθεσμη και ισχυρή ανάκαμψη

H παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς, ενώ η ανατίμηση των πρώτων υλών δεν τροφοδοτεί πληθωριστικούς κινδύνους, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μετά τη συνάντηση των G-10, Ζ. Κ. Τρισέ από τη Βασιλεία. ”Ταμπού” παραμένουν οι έντονες συναλλαγματικές διακυμάνσεις.

G-10: ”Βλέπει” μακροπρόθεσμη και ισχυρή ανάκαμψη
Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς που θα διατηρηθούν στο μακροπρόθεσμο διάστημα, διατρέχοντας ωστόσο ορισμένους κινδύνους εκτροχιασμού της, εκτιμά το G-10 των Κεντρικών Τραπεζών του ανεπτυγμένου κόσμου.

Το G-10 των δέκα Κεντρικών Τραπεζών των ανεπτυγμένων χωρών, διεξήχθη στην Βασιλεία της Ελβετίας, την επομένη της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας Διεθνών Διακανισνμών, με την παρουσία των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών των δέκα μεγαλύτερων αναπτυσσομένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κίνας, της Βραζιλίας και της Αργεντινής.

Η σημερινή συνάντηση είχε την έννοια να υπογραμμίσει το γεγονός ότι καταγράφεται μια ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι για να αναρωτηθούμε εάν όντως υπάρχει, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν – Κλοντ Τρισέ, ως επίσημος εκπρόσωπος των Κεντρικών Τραπεζών του G-10.

Καταγράφουμε ισχυρή ανάκαμψη, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε το τέλος της συνεδριάσης, ενισχύοντας την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη για την ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το G-10 των Κεντρικών Τραπεζών εξέφρασε τις ανησυχίες του για την πορεία διεύρυνσης της αμερικανικής αγοράς εργασίας, στοιχείο που καθιστά σαφές ότι η επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας είναι περισσότερο εύθραυστη από ό,τι φαινόταν αρχικά.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την πιθανότητα ευχάριστης έκπληξης για ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, ικανοποίησε το G-10, το οποίο υπογράμμισε παράλληλα και την αισιοδοξία του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Ο Ζ.Κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη διατρέχει αρκετούς κυνδύνους, αποφεύγοντας όμως να τους κατονομάσει, με εξαίρεση τις κερδοσκοπικές κινήσεις των διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ιαπωνίας Τοσιχίκο Φουκούι, τόνισε ότι η ανάπτυξη στο Τόκιο συνεχίζεται με οριακούς ρυθμούς, ενώ ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Κίνας, Λι Ρουόγκου, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη θα συνεχίσει τους ισχυρούς ρυθμούς της και το 2004, κυμαινόμενη μεταξύ 7 – 8%.

Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες αντιμετωπίζουν χωρίς ανησυχίες την άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και των εμπορευμάτων, σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Η συζήτηση για τις έντονες διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποτέλεσε το πλέον ”καυτό” θέμα ανάμεσα στους προέδρους των Κεντρικών Τραπεζών, παρόλο που δεν είχε τεθεί στην ημερήσια διάταξη, παραδέχθηκε ο Ζ.Κ. Τρισέ, χωρίς όμως να προσφέρει περισσότερες πληοροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο επίμαχο αυτό θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v