Βρετανία: Άνοδος τιμών παραγωγού - εκτιμήσεις CBΙ

Ο τομέας των υπηρεσιών θα εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα 5ετίας, εκτιμά η ομοσπονδία βρετανικών βιομηχανιών CBI, ενώ οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν άνοδο 0,2% το Φεβρουάριο στη Βρετανία, αυξάνοντας τις πιέσεις για άμεση άνοδο επιτοκίων.

Βρετανία: Άνοδος τιμών παραγωγού - εκτιμήσεις CBΙ
Ο τομέας των υπηρεσιών στη Βρετανία αναμένεται να εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας, με άξονα την παραγωγή υπηρεσιών του βιομηχανικού και καταναλωτικού τομέα, σύμφωνα με έρευνα του ομοσπονδίας βρετανικών βιομηχανιών CBI, που πραγματοποιήθηκε σε 209 εταιρίες του τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την έρευνα της CBI, ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών θα εκτιναχθεί στο 31 το Φεβρουάριο, από το 8 του Νομεβρίου.

Παράλληλα, η βρετανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές παραγωγού - χονδρικής κατέγραψαν το Φεβρουάριο άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση, για έκτο διαδοχικό μήνα, στα ίδια επίπεδα με την άνοδο του Ιανουαρίου.

Η άνοδος των τιμών παραγωγού έφθασε στο 1,6% το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων, παρόλο που η ανατίμηση της στερλίνας έναντι του δολαρίου περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών στους ενεργειακούς πόρους και τα εισαγόμενα προϊόντα.

Η ανακοίνωση για άνοδο των τιμών παραγωγού – χονδρικής και η αναμενόμενη επιτάχυνση των δραστηριοτήτων στον τομέα των υπηρεσιών, ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις για άνοδο των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Εκτιμήσεις που ενισχύθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή, μετά την προτροπή του ΔΝΤ προς την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει άμεσα, αλλά σταδιακά τα επιτόκια, για αντιμετωπίσει τις πιθανές αρνητικές συνέπειες από την απότομη πτώση των τιμών των ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v