Συμφωνία ευρω- τραπεζών για πωλήσεις χρυσού

Ελπίδες για ήπια εκτόνωση της περιόδου ρευστοποίησης των αποθεμάτων χρυσού από τις ευρωπαϊκές Κεντρικές Τράπεζες δημιουργεί η νέα συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών ιδρυμάτων για αύξηση του ορίου πωλήσεων στους 500 μετρικούς τόνους ετησίως μέχρι το 2009.

Συμφωνία ευρω- τραπεζών για πωλήσεις χρυσού
Οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν την αύξηση του ορίου πωλήσεων χρυσού από τα αποθέματά τους στους 500 μετρικούς τόνους το χρόνο μέχρι το 2009, ανανεώνοντας μια συμφωνία που έχει υποστηρίξει την ανάκαμψη 50% στις τιμές του μετάλλου κατά την τελευταία πενταετία.

Το όριο των πωλήσεων συνολικά για την περίοδο που καλύπτει η συμφωνία, ορίσθηκε να μην ξεπερνά τους 2.500 τόνους.

Η συμφωνία, την οποία συνυπογράφουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι 12 εθνικές Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης, καθώς και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Σουηδίας, θα τεθεί εν ισχύ στις 27 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε στη Βασιλεία, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Group of 10.

Μολονότι η αύξηση του ορίου μπορεί να εκληφθεί αρνητικά για την αγορά, ορισμένοι αναλυτές τονίζουν ότι η κίνηση μπορεί να μεταφραστεί θετικά, διότι αποσαφηνίζει τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών.

Το νέο ”πλαφόν” ευθυγραμμίζεται με το όριο που προέβλεπαν ιδιώτες οικονομολόγοι. Κατά μια έννοια αποτελεί διαβεβαίωση για τους επενδυτές ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα προχωρήσουν σε ανεξέλεγκτες πωλήσεις από τα αποθέματά τους, γεγονός που θα προκαλούσε βύθιση τιμών.

Η γερμανική Κεντρική Τράπεζα Bundesbank, που έχει τα περισσότερα αποθέματα μετά τις ΗΠΑ, είχε ανακοινώσει ότι θέλει να πωλήσει 600 τόνους, καθώς από το 1999 έχει πουλήσει μόνο 29 τόνους. Η Γαλλία και η Ιταλία, που ακολουθούν σε ποσότητες αποθεμάτων, δεν θέλησαν να σχολιάσουν τι σχεδιάζουν να κάνουν.

Ο χρυσός αντέδρασε με απώλειες 30 σεντς στην ανακοίνωση και κινείται το πρωί κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 400 δολαρίων, στα 399,55 δολάρια ανά ουγκιά. Η Γερμανία, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Χρυσού, διατηρεί 3.440 τόνους από το κίτρινο μέταλλο. Η Γαλλία έχει 3.025 τόνους και η Ιταλία 2.452 τόνους.

Η Αγγλία, που είχε συμμετάσχει στην συμφωνία του 1999, αρνήθηκε να συμπεριληφθεί αυτή τη φορά, δηλώνοντας ότι ”δεν έχει πρόγραμμα” πώλησης χρυσού. Την χώρα αντικατέστησε στην συμφωνία η Ελλάδα, που κατέχει 107 τόνους, όπως είχε ανακοινωθεί προ μηνός από την Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v