Ο Γκόρντον Μπράουν υποψήφιος για το ΔΝΤ

Ο Γκόρντον Μπράουν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, εμφανίζεται ως υποψήφιος διάδοχος του Χορστ Κέλερ στη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλάζοντας τις ισορροπίες στη διαχείριση της διεθνούς οικονομίας στην μετά - Bretton Woods εποχή.

Ο Γκόρντον Μπράουν υποψήφιος για το ΔΝΤ
Ο Γκόρντον Μπράουν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, εμφανίζεται ως υποψήφιος διάδοχος του Χορστ Κέλερ στη διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας The Guardian, που βρίσκεται κοντά στο Εργατικό Κόμμα.

Σύμφωνα όμως με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν ακόμη δύο ισχυροί υποψήφιοι για τη διεύθυνση του ΔΝΤ, που προέρχονται από την Ισπανία, ο Εουχένιο Σολάνς, του οποίου η θήτεια στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λήγει στις 31 Μαϊου, και ο Ροντρίγκο Ράτο, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρεται σε πηγές του ΔΝΤ, χωρίς να τις κατονομάζει, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι από το περιβάλλον του Γ. Μπράουν δεν εμφανίζονται ενδείξεις ότι σκοπεύει να εγκαταλείψει τη βρετανική πολιτική.

Η εκλογή του νέου γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οικονομικού οργανισμού στις 24 και 25 Απριλίου.

Ο 53χρονος Γ. Μπράουν εκτιμάται ότι απέτρεψε την είσοδο της Βρετανίας στην ευρωζώνη, θέτοντας σκληρούς οικονομικούς παραμέτρους για την ένταξη της στερλίνας στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του 2003.

Ο Γ. Μπράουν εμφανίζεται ως διάδοχος του Τόνι Μπλερ στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος και στη θέση του πρωθυπουργού, παρόλο που απογοήτευσε την ”φιλο-ευρωπαϊκή” κοινή γνώμη με την σκληρή στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη βρετανική κυβέρνηση και την Βουλή των Κοινοτήτων για την ένταξη της Βρετανίας στην ευρωζώνη, χωρίς να αντιτίθεται στην ιδέα.

Φήμες των διαδρόμων της Ντάουνιγκ Στρίτ, υποστηρίζουν ότι ο Γ. Μπράουν είχε θέσει ως προϋπόθεση για να δώσει το ”πράσινο φως” για την ένταξη της στερλίνας στην ευρωζώνη, είναι η διαδοχή του Τόνι Μπλερ στην πρωθυπουργία.

Πιθανή εκλογή του Γ. Μπράουν στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ θα απογοητεύσει τον επικαλούμενο γαλλογερμανικό – φιλοευρωπαϊκό άξονα στην Ευρώπη, αφού οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, που ανέλαβαν την διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας στην μετά Bretton Woods εποχή, θα ελέγχονται μονομερώς από τον φιλο-αμερικανικό άξονα, με αιχμή τις ΗΠΑ, της Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Η πιθανή απομάκρυνση του Γ. Μπράουν από τη Βρετανία, αφού η έδρα του ΔΝΤ βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ενδέχεται να οδηγήσει στο διορισμό νέου υπουργού Οικονομικών φιλικά προσκείμενου στο ευρώ, που θα επιταχύνει την είσοδο της Βρετανίας στην ευρωζώνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v