ΕΚΤ:Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια του ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναμενόταν ευρύτατα, κώφευσε στις εκκλήσεις πολιτικών κι επιχειρηματικών παραγόντων να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, και διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2%. Αναμένεται η ομιλία Τρισέ.

ΕΚΤ:Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια του ευρώ
Όπως αναμενόταν ευρέως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κώφευσε στις εκκλήσεις πολιτικών κι επιχειρηματικών παραγόντων να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την επιχειρηματική δραστηριότητα, και διατήρησε σταθερά τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 2%.

Έτσι, το βασικό επιτόκιο επαναχρηματοδότησης της ΕΚΤ παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1946 και σε διπλάσια επίπεδα έναντι των επιτοκίων του δολαρίου.

Κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες, όπως ο γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν αυξάνουν τις πιέσεις για χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής, προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις που ασκεί στους εξαγωγείς και την κατανάλωση η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά το τελευταίο εξάμηνο.

Κανένας σχεδόν οικονομολόγος από όσους συμμετείχαν σε έρευνες των διεθνών πρακτορείων το τελευταίο διάστημα δεν περίμενε ότι η ΕΚΤ θα υποκύψει σε αυτές τις πιέσεις, ωστόσο η αιφνιδιαστική υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω από το όριο του 2% τον Ιανουάριο, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα να μελετηθεί μείωση των επιτοκίων στη συνέχεια του έτους.

Η ομιλία που θα παραθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν-Κλωντ Τρισέ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της νομισματικής επιτροπής, ενδέχεται να περιέχει ενδείξεις για τις μελλοντικές προθέσεις της ΕΚΤ και γι’αυτό αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον από τις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v