ΒοΕ: Σταθερά στο 4% τα βρετανικά επιτόκια

Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως, τα επιτόκια της στερλίνας σταθερά στο 4%, μετά την αύξηση 0,25 μονάδων του Φεβρουαρίου. Πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν πάντως ότι τα βρετανικά επιτόκια θα έχουν φτάσει μέχρι το τέλος του έτους στο 4,5%.

ΒοΕ: Σταθερά στο 4% τα βρετανικά επιτόκια
Η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε, όπως αναμενόταν ευρέως στις αγορές, τα επιτόκια της στερλίνας σταθερά στο 4%, μετά την αύξηση κατά 0,25 μονάδες που είχε επιβάλει στις 5 Φεβρουαρίου.

Οι ανοδικές τάσεις της στερλίνας, που υπονομεύουν τις εξαγωγές ορισμένων βρετανικών επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι ήταν η βασική αιτία που οδήγησε την BoE στη διατήρηση του βασικού επιτοκίου διατραπεζικού δανεισμού σε αμετάβλητα επίπεδα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε στο δ’ τρίμηνο 2003 με τον υψηλότερο ρυθμό τριών ετών, ενώ για το σύνολο του 2003 ο ρυθμός ανάπτυξης της βρετανικής παραγωγής εκτιμάται στο 2,3%.

Η ταχύρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας και οι συνεπαγόμενοι φόβοι για υπερθέρμανση ήταν οι βασικές αιτίες στις οποίες απέδωσε η ΒοΕ την προηγούμενη απόφασή της για αύξηση των επιτοκίων.

Πολλοί ιδιώτες οικονομολόγοι πιστεύουν ότι τα βρετανικά επιτόκια θα έχουν φτάσει στο τέλος του έτους στο 4,5%. Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας άνοιξε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων τον Νοέμβριο, με αύξηση 0,25 μονάδων στο βασικό διατραπεζικό επιτόκιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v