Μπεζ Βίβλος: Οριακή η ανάπτυξη της οικονομίας

Οριακούς ρυθμούς ανάπτυξης ακολούθησε η αμερικανική οικονομία το πρώτο δίμηνο του έτους, ενώ οριακή άνοδο σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες και η απασχόληση, εκτιμά η ”Μπεζ Βίβλος” της Fed. Στις 16 Μαρτίου η FOMC θα αποφασίσει για τα επιτόκια, ενώ οι αγορές προβλέπουν την άνοδο τους τον Ιούνιο.

Μπεζ Βίβλος: Οριακή η ανάπτυξη της οικονομίας
Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται το πρώτο δίμηνο του έτους με χαμηλούς ρυθμούς, οδηγώντας την οριακή άνοδο των τιμών καταναλωτή και την παράλληλη οριακή διεύρυνση της αγοράς εργασίας, υπογραμμίζει η Μπεζ Βίβλος της Fed που ”φωτογραφίζει” την πορεία και τις άμεσες προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Τη στιγμή που η έκθεση της Fed προσδιορίζει την πορεία επιτάχυνσης της ανάπτυξης με διαφορετικούς και διαμετρικά αντίθετους χαρακτηρισμούς, όπως ότι παραμένει σε οριακά επίπεδα, ότι είναι σταθερή ή ότι επιταχύνεται, δεν διατηρεί αμφιβολίες διαπιστώνοντας ότι η διεύρυνση της απασχόλησης καταγράφει οριακούς ρυθμούς σε 11 από τις 12 περιφέρειες των αρμοδιοτήτων των αντιστοίχων Ομόσπονδων Κεντρικών Τραπεζών.

Η άνοδος των καταναλωτικών δαπανών γενικά παραμένει σε οριακά επίπεδα σε 11 από τις 12 ομόσπονδες περιφέρειες, ενώ σε αυτή του Σαιν Λιούς κατέγραψαν πτώση και μόνο σε δύο κατέγραψαν ισχρυρή άνοδο.

Την ίδια στιγμή, η παραγωγή του βιομηχανικού – μεταποιητικού τομέα κατέγραψε άνοδο σε 11 από τις 12 διοικητικές περιφέρειες, ενώ σε αυτή του Κλίβελαντ παρέμεινε αμετάβλητη.

Οι τιμές καταναλωτή καταγράφουν οριακή άνοδο, εξαιτίας της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών, σύμφωνα με τη Fed, ικανοποιώντας τους αναλυτές των αγορών.

Τη σύνταξη της ”Μπεζ Βίβλου” επιμελήθηκε η ομόσπονδη Fed της Φιλαδέλφειας, ενώ σε δεκατρείς ημέρες η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει για την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι αναλυτές των αγορών εκτιμούν ότι η FOMC δεν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μαρτίου, αλλά ”διόρθωσαν” τις προηγούμενες εκτιμήσεις τους για άνοδο των επιτοκίων στο Σεπτέμβριο, προεξοφλώντας ότι η Fed προχωρήσει στην πρώτη άνοδο των επιτοκίων την τελευταία 4ετία τον Ιούνιο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία θα καταγράψει άνοδο 4,6% το 2004, ενώ η Fed εκτιμά ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 4,5%-5% από το τέταρτο τρίμηνο του 2003 έως το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η ανακοίνωση της ”Μπεζ Βίβλου” δεν επηρέασε την πορεία των χρηματιστηριακών αγορών και την ισοτιμία του δολαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v