Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.Ξαφά: Κίνδυνοι από τις διακυμάνσεις του ευρώ

Αισιόδοξη εκτιμά η κ. Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι ίσως αποδειχτεί η εκτίμηση που θέλει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης να κυμαίνεται σε 1,8% για το 2004. Οι διακυμάνσεις του ευρώ θέτουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ευρωοικονομίας.

M.Ξαφά: Κίνδυνοι από τις διακυμάνσεις του ευρώ
Αισιόδοξη εκτιμά η κ. Μιράντα Ξαφά, σύμβουλος διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ότι ίσως αποδειχτεί η εκτίμηση που θέλει τον προβλεπόμενο ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης να κυμαίνεται σε 1,8% για το 2004.

Η κ. Ξαφά μιλώντας σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Laverne με θέμα την πορεία της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, επεσήμανε ότι η άποψη που θέλει την ΕΚΤ να αυξάνει τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος, είναι υπεραισιόδοξη.

Αντίθετα, είπε η κ. Ξαφά, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ είναι πιθανό να ανεβάσει τα επιτόκια της μέσα στο τρίτο τρίμηνο, με συνέπεια να αυξηθούν οι αποδόσεις των Αμερικανικών ομολόγων και να ενισχυθεί το δολάριο. Βραχυπρόθεσμα, πάντως, δεν προβλέπεται να σταματήσει η τάση υποτίμησης του δολαρίου, παρά την ανησυχία των Ευρωπαίων αξιωματούχων για τις ”υπερβολικές διακυμάνσεις” του Ευρώ που βάζουν σε δοκιμασία την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τόσο η ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας εν όψει εκλογών στην Αμερική, όσο και η μέχρι στιγμής άρνηση της Κίνας και της Ιαπωνίας να ανατιμήσουν τα νομίσματά τους, συνηγορούν στην συνέχιση της υποχώρησης του δολαρίου σε σχέση με το Ευρώ βραχυπρόθεσμα”, κατέληξε η κ. Ξαφά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v