Eυρωζώνη:Αύξηση τιμών παραγωγού 0,2% τον Ιανουάριο

Επιχείρημα στην ΕΚΤ για διατήρηση σταθερών επιτοκίων, προβλέπεται να προσφέρει η ανακοίνωση αύξησης του δείκτη τιμών παραγωγού τον Ιανουάριο σε ετήσια και μηνιαία βάση (0,2% και 0,3% αντιστοίχως.) Χαμηλότερα ποσοστά περίμεναν οι αναλυτές.

Eυρωζώνη:Αύξηση τιμών παραγωγού 0,2% τον Ιανουάριο
Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε σε μηνιαία βάση 0,2% τον Ιανουάριο στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Βάση των στοιχείων της Eurostat ο δείκτης τιμών των αγαθών που βγαίνουν από τα εργοστάσια της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,3% έναντι του Ιανουαρίου 2003. Τόσο το μηνιαίο όσο και το ετήσιο ποσοστό διαμορφώθηκαν υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, όπως καταγράφηκαν στο πρακτορείο AFX.

Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ενδυνάμωσης των πληθωριστικών πιέσεων στις οικονομίες της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης της διεθνούς οικονομίας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κάθετα στο πρώτο δίμηνο του 2004 και κινήθηκε τον Φεβρουάριο στο 1,6%, χαμηλότερα από τον στόχο 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες πιέζουν την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα, αλλά τα νέα στοιχεία προβλέπεται να προσφέρουν στην Τράπεζα σοβαρό επιχείρημα για την διατήρηση σταθερής πιστωτικής πολιτικής.

Ο δείκτης τιμών ενέργειας ενισχύθηκε 0,2% έναντι του Δεκεμβρίου αλλά υποχώρησε 1,3% έναντι του Ιανουαρίου 2003. Πλην των τιμών ενέργειας, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν 0,6% σε ετήσια βάση.

Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,2% έναντι του Δεκεμβρίου και 0,4% έναντι του Ιανουαρίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v