Γκρίνσπαν: Το ”φθηνό” δολάριο απέτρεψε την κρίση

Το ”φθηνό” δολάριο περιόρισε τους κινδύνους κρίσης από την εκτινάξη του ελείμμματων τρεχουσών συναλλαγών, ενώ για την ανατίμηση του ευρώ δεν ευθύνονται οι ασιατικές κυβερνήσεις, τόνισε ο Άλαν Γκρίνσπαν, απαιτώντας τη μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων.

Γκρίνσπαν:  Το ”φθηνό” δολάριο απέτρεψε την κρίση
Η υποχώρηση του δολαρίου βοήθησε τον περιορισμό του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, γιατί οι διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών μείωσαν του κινδύνους χρηματοοικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν.

Οι αγορές δεν πρέπει να φοβούνται τις διακυμάνσεις των ισοτιμιών, ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει να περιορίσουν τα δημόσια ελλείμματα, να αυξήσουν την εσωτερική αποταμίευση και να μειώσουν τις εισαγωγές τους, αποφεύγοντας τους κινδύνους υιοθέτησης προστατευτικής πολιτικής, που θα μειώσουν την ελαστικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε συνάντηση των οικονομικών συλλόγων της Νέας Υόρκης.

Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν φαίνεται να οφείλεται στις παρεμβάσεις των ασιατικών κυβερνήσεων και της ανάκαμψης της ιαπωνικής οικονομίας, εκτιμά ο πρόεδρος της Fed, αποφεύγοντας όμως να διατυπώσει κάποια συγκεκριμένη εκτίμηση για την εκτίναξη του ευρώ κοντά στα 1,3 δολάρια.

Ο πρόεδρος της Fed παραδέχθηκε ότι το ”φθηνό” δολάριο διευκόλυνε τις αμερικανικές εξαγωγές και τη μείωση των εισαγωγών, ενώ υπερασπίστηκε την απελευθέρωση των αγορών, εκτιμώντας ότι περιορίζει τους κινδύνους οικονομικών κρίσεων.

Λίγο πριν την έναρξή της ομιλίας του Α. Γκρίνσπαν, το δολάριο είχε εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο έναντι του ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου 4μήνου έναντι του γεν.

Το δολάριο είναι ενισχυμένο κατά 4,5% σε σχέση με τα χαμηλότερα επίπεδα που είχε καταρρεύσει έναντι του ευρώ, όταν στις 18 Φεβρουαρίου είχε ”βουλιάξει” στα 1,293 δολάρια στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v