D. Rothschild: Το φθινόπωρο του 2009 ο πάτος

Την εκτίμηση πως οι αγορές και οι οικονομίες θα βιώσουν τον πάτο της τρέχουσας κρίσης περίπου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έκανε ο Γάλλος τραπεζίτης κ. David de Rothschild, ενώ προέβλεψε ότι συνολικά το 2009 θα είναι δύσκολο.

  • του Δημήτρη Γλύστρα
D. Rothschild: Το φθινόπωρο του 2009 ο πάτος
Την εκτίμηση πως οι αγορές και οι οικονομίες θα βιώσουν τον "πάτο" της τρέχουσας κρίσης περίπου τον ερχόμενο Σεπτέμβριο έκανε ο Γάλλος τραπεζίτης κ. David de Rothschild, ενώ προέβλεψε ότι συνολικά το 2009 θα είναι δύσκολο.

Ο διάσημος τραπεζίτης σε ομιλία του στο Megaron Plus είπε ακόμα ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες έπραξαν σωστά με τις ενέσεις ρευστότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, κάτι που όπως επισήμανε δεν είχε συμβεί στην κρίση του 1929.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο "αποδεκτό επίπεδο μόχλευσης" το οποίο σε μεγάλο βαθμό κατηγόρησε για την κρίση, τονίζοντας ότι στο μέλλον πρέπει να υπάρχει όραμα γι' αυτό.

Υπογράμμισε ακόμη ότι ο χρηματοοικονομικός κλάδος δεν πρέπει στο εξής να επιδιώκει μεγάλες απόλυτες επιδόσεις, αλλά την ποιότητα στα κέρδη και στη διαφάνεια.

"Είναι σαν να τρως πολλή τούρτα. Με ένα-δύο κομμάτια είσαι εντάξει, με τα 3 νιώθεις περίεργα. Στα 4 ή 5 αρρωσταίνεις", είπε παραλληλίζοντας την οικονομική κρίση και κάνοντας λόγο "για συλλογική τύφλωση" στις ΗΠΑ και αλλού.

Τον κ. Rothschild προλόγισε ο πολύπειρος Έλληνας τραπεζίτης και πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γ. Κωστόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι "έχουμε περάσει τα χειρότερα".

Προέβλεψε ότι το 2009 θα είναι έτος ύφεσης και θα παρατηρηθεί ανάκαμψη το 2010.

Ακόμα διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα είναι αυτός που θα συνέλθει πρώτος. Τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες ακολούθησαν τη μεγάλη ανάπτυξη των προηγούμενων ετών, αλλά δεν έφτασαν σε ακρότητες και έτσι οι επιπτώσεις ήταν ελεγχόμενες.

Τέλος, ο κ. Κωστόπουλος τάχθηκε υπέρ της κρατικής ενίσχυσης των τραπεζών εκτιμώντας ότι θα συμβάλλει στην ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v