Χαμηλό 4ετίας (1,6%) στον πληθωρισμό ευρωζώνης

Με τον χαμηλότερο ρυθμό 4ετίας έτρεξε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο (1,6%) πυροδοτώντας ελπίδες μείωσης των επιτοκίων. Σταθερή η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, βελτίωση στην καταναλωτική εμπιστοσύνης κατά την Κομισιόν.

Χαμηλό 4ετίας (1,6%) στον πληθωρισμό ευρωζώνης
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας τον Φεβρουάριο, εξέλιξη που, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, δίνει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα περιθώρια να μειώσει τα επιτόκια την ερχόμενη εβδομάδα ώστε να τροφοδοτηθεί η ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,3% για το τέταρτο τρίμηνο, από το 0,4% του τρίτου τριμήνου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας προηγούνενες εκτιμήσεις για δομικά προβλήματα στην επιτάχυνση των οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ρυθμό 1,6% τον Φεβρουάριο, που είναι ο χαμηλότερες ρυθμός από τον Νοέμβριο 1999, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat.

Σύμφωνα δε με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα τρέξει με 1,8%. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία Ιανουαρίου, ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 1,9%, υποχωρώντας κάτω από το όριο του 2% που θέτει ως στόχο η ΕΚΤ, για πρώτη φορά από τον Ιούλιο. Τα τελικά στοιχεία για τον Φεβρουάριο θα ανακοινωθούν στις 17 Μαρτίου.

Ο δείκτης επιχειρηματικής επιτροπής που καταρτίζει η Κομισιόν μετά από έρευνα σε 25.000 επιχειρήσεις, παρέμεινε αμετάβλητος στο μείον 6, όσο προέβλεπαν και οι ιδιώτες αναλυτές. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε στο μείον 14 από μείον 15 τον Ιανουάριο.



Οι προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων του ευρώ έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τις ενδείξεις από τις προθεσμιακές αγορές. Το επιτόκιο του τρίμηνου συμβολαίου λήξης Ιουνίου έχει υποχωρήσει 20 μονάδες βάσης από τα τέλη Ιανουαρίου, στο 1,96%.

Πρόκειται για 9 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το σημερινό τρίμηνο δανειστικό επιτόκιο και υποδεικνύει ότι πολλοί έμποροι περιμένουν μείωση του κόστους δανεισμού μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v