Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες εποπτείας από την κυβέρνηση

Απόλυτα έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα για να στηρίξει αγορά και οικονομία αλλά και να αποτρέψει νέα κρίση είναι η κυβέρνηση του κ. Barack Obama, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Wall Street Journal".

ΗΠΑ: Νέοι κανόνες εποπτείας από την κυβέρνηση
Απόλυτα έτοιμη να λάβει επιπλέον μέτρα για να στηρίξει την αγορά και την οικονομία αλλά και να αποτρέψει νέα κρίση είναι η κυβέρνηση του κ. Barack Obama, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται η ενίσχυση του ρόλου της Fed, ούτως ώστε να καταστεί ικανή για «έγκαιρη προειδοποίηση» σε περίπτωση νέας κρίσης, αλλά και η ενίσχυση της εποπτείας των κορυφαίων τραπεζών και κυρίως της κεφαλαιουχικής επάρκειάς τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal» -το οποίο επικαλείται πολύ καλά πληροφορημένες πηγές-, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Timothy Geithner, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης Obama προτίθενται να εφαρμόσουν πιο «σκληρούς» όρους για την εποπτεία των τραπεζών, καθώς θεωρούν ότι οι αρμόδιες αρχές δεν ακολούθησαν, μέχρι σήμερα, ορθή πολιτική και δεν κατόρθωσαν να διαπιστώσουν εγκαίρως τα προβλήματα που υπήρχαν.

Στους στόχους της αμερικανικής κυβέρνησης είναι και η ισχυρότερη εποπτεία του συστήματος εκκαθάρισης συναλλαγών αλλά και πληρωμών των τραπεζών.

Παράλληλα, εξετάζεται η πρόταση δημιουργίας μίας νέας υπηρεσίας, η οποία θα εποπτεύει τις συναλλαγές στις αγορές παραγώγων, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη προβλημάτων ανάλογων με αυτά που αντιμετώπισε η AIG.

Σύμφωνα, πάντα, με την «WSJ», η αμερικανική κυβέρνηση θα φροντίσει να δημοσιοποιήσει και να προχωρήσει στην εφαρμογή των εν λόγω μεταρρυθμίσεων πριν από την επικείμενη σύνοδο των ηγετών των G20 στο Λονδίνο, στις 2 Απριλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v