Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Προ των πυλών η ανάκαμψη

Η ύφεση στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί "πιθανώς εντός του 2009", αν και η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke.

Bernanke: Προ των πυλών η ανάκαμψη
Η ύφεση στις ΗΠΑ θα ολοκληρωθεί «πιθανώς εντός του 2009», αν και η ανεργία θα συνεχίσει την ανοδική της πορεία, τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke.

Μιλώντας στην εκπομπή του CBS «60 λεπτά» ο κ. Bernanke υποστήριξε ότι τα μέτρα που έχει λάβει η αμερικανική κυβέρνηση εμπόδισαν την οικονομία να βρεθεί αντιμέτωπη με κραχ ανάλογο της δεκαετίας του ’30, ενώ υποστήριξε ότι οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιουχική επάρκεια, προβλέποντας ότι καμία εκ των κορυφαίων δεν πρόκειται να καταρρεύσει.

Πρόσθεσε, όμως, ότι πιθανώς η κυβέρνηση να μην έχει την απαραίτητη πολιτική βούληση να λάβει ακόμη πιο ισχυρά μέτρα διάσωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Όμως εάν δεν ανακάμψουν οι τράπεζες, τότε δεν πρόκειται να ανακάμψει ούτε η οικονομία.

«Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι δεν μπορείς να επιτύχεις ανάκαμψη εάν το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται σε κρίση», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι ακόμη οι τράπεζες δεν έχουν δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες, καθώς αυτοί εξακολουθούν να φοβούνται για την ικανότητα των τραπεζών να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Αναφερόμενος στην κατάρρευση της Lehman, παραδέχτηκε ότι «η Lehman μας δίδαξε πως δεν μπορείς να αφήσεις μία μεγάλη τράπεζα να καταρρεύσει, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται εν τω μέσω της κρίσης». Το ίδιο λάθος, κατά τον κ. Bernanke, έπραξε η αμερικανική κυβέρνηση και πριν από 80 χρόνια, όταν άφησε πλήθος τραπεζών να καταρρεύσει και τελικά η οικονομία οδηγήθηκε στο κραχ.

Ως εκ τούτου, τόσο η Fed όσο και η αμερικανική κυβέρνηση έχουν φροντίσει να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Fed και αμερικανικό υπ. Οικονομικών έχουν «ρίξει» δεκάδες δισ. δολάρια για τη διάσωση τραπεζών, ασφαλιστικών ομίλων και ομίλων παροχής στεγαστικών δανείων.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Fed υποστήριξε ότι κατανοεί πλήρως τις αντιρρήσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για τις υψηλές δαπάνες προκειμένου να σωθούν οι τράπεζες, αλλά υπογράμμισε ότι κάτι τέτοιο ήταν και είναι απαραίτητο προκειμένου να μην υπάρξει κατάρρευση του συστήματος και κατ’ επέκταση και της οικονομίας.

Μόλις η αμερικανική οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει, η Fed θα φροντίσει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά και σε μείωση των κεφαλαίων που παρέχονται στην αγορά.

Η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει στις αρχές του 2010 και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να επιστρέψει στη θετική πορεία όπου βρισκόταν πριν από την κρίση. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνολική μεταρρύθμιση του τρόπου εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι ο κ. Bernanke είναι ο πρώτος πρόεδρος της Fed, σε διάστημα 20 ετών, που παραχωρεί τηλεοπτική συνέντευξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v