Nestle: Εκτίναξη κερδών 80% στο β’ 6μηνο 2003

Τα κέρδη της Nestle εκτινάχθηκαν 80% στο β’ εξάμηνου 2003, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στον κόσμο ευνοήθηκε από τις περικοπές των δαπανών. Η θεαματική βελτίωση αποδίδεται πάντως σε μεγάλο βαθμό στην αδυναμία των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου, ενώ τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο 2003 υποχώρησαν 18%.

Nestle: Εκτίναξη κερδών 80% στο β’ 6μηνο 2003
Τα κέρδη της Nestle εκτινάχθηκαν 80% στο β’ εξάμηνου 2003, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στον κόσμο ευνοήθηκε από τις περικοπές των δαπανών, μετά τις εξαγορές ύψους 16 δισεκ. δολαρίων και πλέον που έχει κάνει μετά το 2000.

Τα καθαρά κέρδη της ελβετικής εταιρίας, η οποία παρασκευάζει μεταξύ άλλων τον Nescafe και τις σοκολάτες KitKat και εμφιαλώνει το νερό Perrier, αναρριχήθηκαν στα 3,43 δισεκ. ελβετικά φράγκα στο β’ εξάμηνο 2003 από 1,91 δισεκ. φράγκα στο ίδιο διάστημα πέρσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Η Nestle δημοσιοποίησε τα μεγέθη μόνο για το σύνολο του έτους μέσω e-mail. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου στο 2003 υποχώρησαν 18%.

Η κερδοφορία εκτινάχθηκε στο β’ εξάμηνο γιατί τα αποτελέσματα στο προηγούμενο διάστημα ήταν υποτονικά εξαιτίας της διακοπής της λειτουργίας εργοστασίων παρασκευής σκυλοτροφών και παραγραφών καλής θελήσεων.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις εξαιρουμένων των συναλλαγματικών διακυμάνσεων και των εξαγορών ενισχύθηκαν 5,1% πέρσι, εντός του στόχου του 5% με 6%. Ανάλογες επιδόσεις περιμένει η Nestle και για τη φετινή χρονιά.

Πέρσι, η εταιρία είχε δηλώσει ότι προτεραιότητά της ήταν να γίνει πιο κερδοφόρος, αντί να αυξήσει τον όγκο των εσόδων της. Το περιθώριο λειτουργικού της κέρδους, δηλαδή το λειτουργικό κέρδος ως ποσοστό των πωλήσεων, διαμορφώθηκε το 2002 στο 9,4% σε σύγκριση με 12% της 12 της Unilever, και 21% της Kraft Foods.

Για να ανταποκριθεί η Nestle, προχωρά σε περικοπές των δαπανών και εξαγορές ανταγωνιστών. Σήμερα, η εταιρία ανακοίνωσε ότι το περιθώριο λειτουργικού της κέρδους βελτιώθηκε πέρσι κατά 20 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v