Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύντομα νέα οδηγία για mark-to-market

Ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για τις αλλαγές στο mark-to-market, η αρμόδια αμερικανική επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει νέα οδηγία που θα προβλέπει «ελαστικότητα» στην εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Σύντομα νέα οδηγία για mark-to-market
Οι νομοθέτες και οι ρυθμιστές θα πρέπει να δράσουν χωρίς καθυστέρηση και να μεταβάλουν την αμφιλεγόμενη λογιστική ρύθμιση mark-to-market, που απαιτεί ημερήσια επανεκτίμηση στοιχείων του ενεργητικού τους, όπως χρεόγραφα στεγαστικής πίστης και credit default swaps, ανακοίνωσε δικομματική επιτροπή του νομοθετικού σώματος στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να διορθώσουμε τις ρυθμίσεις για να αποτρέψουμε μεγαλύτερα προβλήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής χρεογράφων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε για τη συζήτηση της ρύθμισης. Η αίθουσα της συνεδρίασης ήταν «φίσκα» από νομικούς συμβούλους, τραπεζικά στελέχη και άλλους παρατηρητές.

Ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες, η Financial Accounting Standards Board, διά στόματος του προέδρου κ. Robert Herz, ο οποίος κατέθεσε στην επιτροπή, δήλωσε ότι η υπηρεσία μέσα σε τρεις εβδομάδες θα εισαγάγει νέα οδηγία που θα προσφέρει «ελαστικότητα» όσον αφορά στην εφαρμογή των ρυθμίσεων.

Το mark-to-market, γνωστό και ως «κανόνας ορθής αξίας», είναι λογιστικό δεδομένο που απαιτεί από τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις να αποτιμούν την αξία ενεργητικών τους στοιχείων με βάση τις τρέχουσες τιμές στην αγορά.

Όσοι υποστηρίζουν την κατάργηση ή την τροποποίηση των κανόνων δηλώνουν ότι υπάρχουν ενεργητικά που ανήκουν σε προβληματικές τράπεζες και έχει καταστεί αδύνατον να αποτιμηθούν, καθώς η αγορά αυτών των χρεογράφων έχει εξαφανιστεί εξαιτίας της κρίσης. Η αβεβαιότητα για την αξία τραπεζών όπως η Citigroup βρίσκεται στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής κρίσης, ισχυρίζεται αυτή η πλευρά.

Οι πολέμιοι της αλλαγής υποστηρίζουν ότι οι κανόνες είναι απαραίτητοι γιατί οι μέτοχοι έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν την προβληματική κατάσταση των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v