Προειδοποιήσεις Γκρίνσπαν για ελλείμματα

Η αμερικανική ανάπτυξη θα συνεχιστεί με ισχυρούς ρυθμούς στις αρχές του 2004, παρόλο που δεν θα ενισχύσει σημαντικά την αγορά εργασίας, ενώ η εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων θέτει σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, τόνισε ο Άλαν Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του αμερικανικού κοινοβουλίου.

Προειδοποιήσεις Γκρίνσπαν για ελλείμματα
Η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας ”τρέχει” τώρα με περισσότερο ισχυρούς ρυθμούς και απομακρύνεται διαρκώς από την ύφεση που την ταλάνισε στο πρόσφατο παρελθόν, τόνισε ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του αμερικανικού κοινοβουλίου στην Ουάσιγκτον.

Οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση της ανάπτυξης από τις αρχές του 2004, ενώ η διατήρηση των επιτοκίων στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών, στο 1%, και οι φοροαπαλλαγές των 1,7 τρισ. δολαρίων, βοήθησαν στην ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed.

Με τη διαπίστωση αυτή ο Α. Γκρίνσπαν αναγνώρισε χωρίς επιφυλάξεις τις θετικές επιδράσεις των πολυσυζητημένων φοροαπαλλαγών του προέδρου Μπους στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Διαπιστώσεις που ασφαλώς θα παράσχουν άμεση βοήθεια κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας για την επανεκλογή του προέδρου Μπους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κείμενο με τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του που δόθηκε στους εκπροσώπους του Τύπου, δεν επαναλαμβάνεται η διατύπωση της ανακοίνωσης της 28ης Ιανουαρίου της Fed για ”υπομονετική” στάση, σε ό,τι αφορά στα χρονικά περιθώρια για την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων.

Παρόλο όμως που η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας έτρεξε με ρυθμούς 6,1% στο δεύτερο εξάμηνο του 2003, που αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από το 1984, η πορεία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας παρέμεινε σε περιορισμένα επίπεδα, αφού η αγορά εργασίας ”έχασε” περίπου 1 εκατ. θέσεις από το τέλος της ύφεσης το Νοέμβριο του 2001, τόνισε ο πρόεδρος της Fed.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν ζήτησε επιτακτικά από το Κογκρέσο τη μείωση των δημοσίων δαπανών, προειδοποιώντας για τις μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τη διατήρηση της ανάπτυξης από την εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων στα επόμενα χρόνια.

Η εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων στα 521 δισ. δολάρια για το φορολογικό και εκλογικό έτος 2004, που ”υποσχέθηκε” η κυβέρνηση Μπους, αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την ανάπτυξη εάν δεν συνοδευτεί με την αύξηση της φορολογικής πίεσης.

Εξάλλου, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, που κατέγραψαν πτώση 5,2% στα 6,04 εκατ. κατοικίες, ενώ οι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς εκτιμούσαν ότι θα υποχωρούσαν κατά 3,4% στα 6,25 εκατ. κατοικίες τον Ιανουάριο, από τα 6,47 εκατ. κατοικιών του Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο οι μεταπωλήσεις κατοικιών είχαν εκτιναχθεί στα δεύτερα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2003, εξαιτίας της υποχώρησης του κόστους των στεγαστικών δανείων που εκτίναξαν τη ζήτηση.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν παράλληλα ότι εάν οι πωλήσεις των κατοικιών ξεπερνούσαν τα 6 εκατ. κατοικίες των Ιανουάριο, θα κατέγραφαν νέο υψηλό ρεκόρ για έβδομο διαδοχικό μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v