H Κωνσταντινούπολη ”στοιχηματίζει” σε νέα κέρδη

Ο δείκτης Ise National 100 του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης ετοιμάζεται να ακολουθήσει ανοδική τροχιά για έβδομο διαδοχικό μήνα, στη σκιά των ιδιωτικοποιήσεων της Turpas Oil και της Turkish Airlines αλλά και της ανόδου των μετοχών των Isbank και Akbank.

H Κωνσταντινούπολη ”στοιχηματίζει” σε νέα κέρδη
Η αγορά της Κωνσταντινούπολης ”εξαργυρώνει” την πρόσφατη επίσκεψη του καγκελάριου Σρέντερ στην Άγκυρα, που ενίσχυσε την αισιοδοξία ότι θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ise National 100, o δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κυμαίνεται στις 18.657,61 μονάδες, παρουσιάζοντας άνοδο 0,86%, πλησιάζοντας εκ νέου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων, όταν είχε αναρριχηθεί στις 20.190 μονάδες, ενώ στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2003 κυμαινόταν στις 11.392,58 μονάδες.

Η τουρκική οικονομία συνεχίζει να τρέχει με ισχυρούς ρυθμούς, οι δημόσιες δαπάνες περιορίζονται όλο και περισσότερο, ενώ αντίθετα τα δημόσια έσοδα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει στο 16%, τα επιτόκια κυμαίνονται στο 13%, ενώ παραμένουν ανοικτά αρκετά πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα.

Το σίγουρο είναι ότι η τουρκική οικονομία εξέρχεται από την κρίση, με όλα τα αντιφατικά στοιχεία της.

Το ΑΕΠ της Τουρκίας αναμένεται να φθάσει στο 5% το 2004 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η δυναμική της μείωσης του δημοσίου χρέους φαίνεται να ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς αξιωματούχους του ΔΝΤ, ενώ εμφανής είναι σε όλους τους οικονομικούς και εμπορικούς παράγοντες η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Τα μακροοικονομικά μεγέθη έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και ο πυρετός των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων, κρίνονται θετικά από τους αναλυτές των διεθνών επενδυτικών οίκων, που διατηρούν παρουσία στην αγορά της Κωνσταντινούπολης.

Οι διεθνείς επενδυτές αναμένουν την ιδιωτικοποίηση της Turpas Oil και της Turkish Airlines, από τις οποίες εκτιμάται ότι θα αλλάξει η πορεία της αγοράς.

Αυτή τη στιγμή η κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης φθάνει τα 70 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 70% προέρχεται από τις εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι δυτικοί επενδυτικοί οίκοι προτιμούν κυρίως την Isbank και την Akbank, ενώ από τους υπολοίπους τίτλους του Ise National 100 εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην εταιρία διαρκών αγαθών Arcelik, η οποίη θα αποκομίσει τα υψηλότερα κέρδη από την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης.

Αντίθετα, μερίδα των δυτικών επενδυτικών οίκων, διατηρεί ακόμη σε ”καραντίνα” τη μετοχή της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας Turkcell.

Οι αναλυτές πάντως στοιχηματίζουν ότι η ισχυρή άνοδος του Ise National 100 θα συνεχιστεί για έβδομο διαδοχικό μήνα, αφού ο δείκτης ξεπέρασε το Φεβρουάριο τις 19.000 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v