Αναβάθμιση της βρετανικής ανάπτυξης 2003 στο 2,3%

Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε το 2003 με ρυθμό 2,3%, ταχύτερα απ’όσο αναμενόταν στην αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης. Κατά τους αναλυτές, η αναβάθμιση σχεδόν επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει και νέα αύξηση των βρετανικών επιτοκίων.

Αναβάθμιση της βρετανικής ανάπτυξης 2003 στο 2,3%
Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκε πέρσι με ρυθμό 2,3%, ταχύτερα απ’όσο αναμενόταν στην αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η αρχική εκτίμηση του 2,1% αναβαθμίστηκε χάρη στις αποδείξεις ενδυνάμωσης των εξαγωγών υπηρεσιών και των καταναλωτικών δαπανών. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναβάθμιση σημαίνει ότι επίκειται και νέα αύξηση των βρετανικών επιτοκίων.

Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων στο 4%, προκειμένου να προλάβει υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας. Από την Halifax, το μεγαλύτερο ίδρυμα στεγαστικών δανείων της χώρας, έχει εκτιμηθεί ότι τα βρετανικά επιτόκια θα φτάσουν στο 5% στα τέλη του έτους.

Τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας καταδεικνύουν ότι, μολονότι η ανάπτυξη δ’ τριμήνου παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,9% έναντι του προηγούμενου τριμήνου, σε ετήσια βάση η ανάπτυξη έφτασε το 2,8%, με αποτέλεσμα το εν λόγω διάστημα να είναι το πιο δυνατό μετά το δ’ 3μηνο 2000.

Οι ιδιώτες αναλυτές περίμεναν ελαφρά υποβάθμιση της αρχικής εκτίμησης, εξαιτίας της αδυναμίας της βιομηχανικής παραγωγής.

Το ποσοστό διεύρυνσης του 2,3% κινείται στο μέσον της κλίμακας του 2,0% με 2,5% που είναι η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών όπως περιγράφεται στον περσινό προϋπολογισμό.

Πάντως ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να θεωρούν τη νέα πρόβλεψη της κυβέρνησης υπεραισιόδοξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v