Anglo American: Εκτίναξη πωλήσεων, μείωση κερδών

Τα διαμάντια, η πλατίνα και το χαρτί οδήγησαν στα ύψη τις πωλήσεις των μεγαλύτερων ορυχείων στον κόσμο, της Anglo American, αλλά η ανατίμηση του ραντ και του δολαρίου Αυστραλίας περιόρισαν τα κέρδη στο 2003. Σε κάθε περίπτωση, η κερδοφορία του ομίλου ήταν καλύτερη από τις προβλέψεις.

Anglo American: Εκτίναξη πωλήσεων, μείωση κερδών
Η εκτίναξη στις τιμές των πρώτων υλών υποστήριξε τα έσοδα της Anglo American, αλλά η πτώση του δολαρίου περιόρισε τα κέρδη του κολοσσού των εξορύξεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 1,69 δισεκ. δολάρια το 2003, ελαφρώς περισσότερα από τις προβλέψεις αλλά χαμηλότερα κατά 4% από τα κέρδη της προηγούμενης χρονιάς.

Η ”ευθύνη” για την μείωση των κερδών αποδόθηκε στην άνοδο του ραντ Νοτίου Αφρικής και του δολαρίου Αυστραλίας έναντι του δολαρίου.

Παρά τις νομισματικές πιέσεις, που κόστισαν στην εταιρία συνολικά 578 εκατ. δολάρια, η Anglo American ανακοίνωσε ότι κατόρθωσε να επιβάλει περικοπές των δαπανών ύψους 335 εκατ. δολαρίων το 2003, μέγεθος που είναι καλύτερο από τα 200 εκατ. δολ. που είχε προγραμματίσει η εταιρία.

Οι πωλήσεις 2003 εμφάνισαν σημαντική άνοδο 22% στα 25 δισεκ. δολάρια, χάρη στην αύξηση της ζήτησης για διαμάντια, πλατίνα και χαρτί.

Οι επιπτώσεις των συναλλαγματικών διακυμάνσεων ήταν έντονες στις αγορές διαμαντιών αλλά και χρυσού, αλλά πάντως η εταιρία προβλέπει κατακόρυφη αύξηση της παραγωγής χρυσού στο 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v