”ΟΚ” από Shell στο έργο 29 δισ. δολ. της Κασπίας

Μετά από αρκετή καθυστέρηση, Shell, Eni, Total, Exxon Mobil, ConocoPhillips και Inpex συμφώνησαν να προχωρήσουν το αξίας 29 δισεκ. δολαρίων έργο ανάπτυξης της πηγής Κασάγκαν στο Καζακστάν, που θεωρείται το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο πετρελαϊκό κοίτασμα στον κόσμο.

”ΟΚ” από Shell στο έργο 29 δισ. δολ. της Κασπίας
Η Royal Dutch/Shell, η οποία υποβάθμισε τα πετρελαϊκά της αποθέματα τον περασμένο μήνα, θα αρχίσει να ”συμπληρώνει” αποθέματα στα βιβλία της από το έργο των 29 δισεκ. δολαρίων στην Κασπία Θάλασσα, στο οποίο συμφώνησε επισήμως να συμμετέχει.

Η Shell και οι εταίροι της, μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης, συμφώνησαν να προχωρήσουν το αξίας 29 δισεκ. δολαρίων έργο ανάπτυξης της πηγής Κασάγκαν στο Καζακστάν, που θεωρείται το μεγαλύτερο ανεξερεύνητο κοίτασμα στον κόσμο.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν επίσης η ιταλική Eni, η γαλλική Total, η Exxon Mobil, καθώς και οι γιαπωνέζικες ConocoPhillips και Inpex.

Η παραγωγή από το κοίτασμα, το οποίο εκτιμάται ότι έχει περισσότερο πετρέλαιο από τον Αλγερία, δεν θα ξεκινήσει πριν το 2008, τρία χρόνια αργότερα από την ημερομηνία που είχε αρχικά οριστεί.

Η παραγωγή της πηγής εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί αρχικά στα 75.000 βαρέλια την ημέρα, πριν φτάσει στην αιχμή των 1,2 εκατ. βαρελιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Shell. Πέρσι, η εταιρία είχε ανακοινώσει ότι περιμένει παραγωγή άνω του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 18 χρόνια για να εξασφαλίσουν οι εταίροι κέρδη την επένδυση. Η χρονική περίοδος είναι έξι με επτά χρόνια μεγαλύτερη από την περίοδο που συνήθως απαιτείται για τις επενδύσεις του ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v