Καμπανάκι Γκρίνσπαν για αγορά στεγαστικών δανείων

Ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν και ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων από τις Fannie Mae και Freddie Mac, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη διάθεση ανανέωσης της θητείας του προέδρου της Fed.

Καμπανάκι Γκρίνσπαν για αγορά στεγαστικών δανείων
Ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν και ο υπουργός Οικονομικών Τζον Σνόου έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για την διαχείριση των στεγαστικών δανείων, από τον υπερβολικό δανεισμό της Fannie Mae και της Freddie Mac, ενώ ο Λευκός Οίκος εξέφρασε τη διάθεση ανανέωσης της θητείας του Α. Γκρίνσπαν.

Η ανεξέλεγκτη πορεία της αγοράς ακινήτων και κυρίως της αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων από τους δύο κολοσσούς του τομέα, την Fannie Mae και τη Freddie Mac, που πρόσφατα βρέθηκαν στο στόχαστρο της SEC, αποτελεί για τον Άλαν Γκρίνσπαν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον αμερικανικό χρηματοοικονομικό τομέα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Fed, επείγει η δημιουργία ρυθμιστικής αρχής στη διαχείριση των υποθηκών της αγοράς ακινήτων γιατί οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου λειτουργούν ταυτόχρονα τόσο ως παράγοντες της αγοράς ακινήτων, αναλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο ρόλο με την εξαγορά των υποθηκών και την ανάληψη των χρεών, όσο και ως εταιρίες που σκοχεύουν στη διαρκή αύξηση της κερδοφορίας και των μετοχών τους, λειτουργώντας αποσταθεροποιητικά στην αγορά επενδύοντας σε περιουσιακά στοιχεία.

Η Fannie Mae και η Freddie Mac μπορεί να μετατραπούν σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για το χρηματοοικονομικό σύστημα εάν το Κογκρέσο δεν προχωρήσει άμεσα στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τόνισε ο πρόεδρος της Fed στην Επιτροπή Τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να καθυστερήσει να αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία.

Ο Άλαν Γκρίνσπαν μάλιστα πρότεινε την ιδιωτικοποίηση των δύο εταιριών αναχρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων, καθιστώντας σαφές ότι η σημερινή εποπτεία του κράτους δεν αρκετή για να αποτρέψει τα σκάνδαλα.

Ο πρόεδρος της Fed πάντως καθησύχασε την αγορά, υπογραμμίζοντας ότι οι δύο εταιρίες έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με ικανοποιητικό τρόπο την έκθεσή τους στην αγορά.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται να ανανεώσει τη θητεία του παλαίμαχου Κεντρικού Τραπεζίτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του επίσημου εκπροσώπου του Κ. Μπούτσαν.

”Ο πρόεδρος [Μπους] έχει διευκρινίσει ότι θα τον υποστηρίξει”, τόνισε ο Κ. Μπούτσαν, ενώ η Γερουσία θα πρέπει να εγκρίνει την επιλογή του Αμερικανού προέδρου.

Ο Α. Γκρίνσπαν πάντως φάνηκε τον Απρίλιο διατεθειμένος να αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση για την ανανέωση της θητείας του, ενώ ο πρόεδρος Μπους θεωρεί ήδη ξεπερασμένη την πολιτική του σύγκρουση με τον Α. Γκρίνσπαν, που τάχθηκε εναντίον του προγράμματος φοροαπαλλαγών του.

Η τέταρτη θητεία (τετραετής) του Άλαν Γκρίνσπαν στο πηδάλιο της Fed λήγει στις 20 Ιουνίου και ο 78χρονος πρόεδρος της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται ότι για άλλη μια φορά θα διαδεχθεί τον εαυτό του!

Παράλληλα, από την έδρα της JP Morgan Chase στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπου είχε κληθεί για να μιλήσει για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζον Σνόου υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου των εταιριών που υπάγονται στη διοικητική εποπτεία του κράτους, όπως η Fannie Mae και η Freddie Mac.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κάλό δρόμο, τόνισε ο Τ. Σνόου, συμπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, ο Τ. Σνόου υπερασπίστηκε το σκληρό δολάριο ενθαρρύνοντας την Κίνα να υιοθετήσει μεγαλύτερη ελαστικότητα στη διαμόρφωση της ισοτιμίας του εθνικούς της νομίσματος.

Τη στιγμή πάντως που ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωνε την προσήλωσή του στο ”σκληρό” δολάριο, το πράσινο νόμισμα πραγματοποιούσε βουτιά που ξεπερνούσε το 1% έναντι του ευρώ.

Ο Τ. Σνόου υπογράμμισε επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Κίνα για να συζητήσει το θέμα των ισοτιμιών με το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v