Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών «τοξικών» παγίων

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει «ενέσεις ρευστότητας» σε τράπεζες αλλά και επενδυτές προκειμένου οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι να απαλλαγούν από «τοξικές επενδύσεις».

ΗΠΑ: Πρόγραμμα αγοράς τραπεζικών «τοξικών» παγίων
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει «ενέσεις ρευστότητας» σε τράπεζες αλλά και επενδυτές προκειμένου οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι να απαλλαγούν από «τοξικές επενδύσεις».

Όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο PBS ο υπουργός Οικονομίας κ. Timothy Geithner, «το πρώτο το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσουμε είναι η ρευστότητα του συστήματος. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι τράπεζες να απαλλαγούν από τις "τοξικές" επενδύσεις τους».

Σύμφωνα με τον κ. Geithner, το αμερικανικό δημόσιο εξετάζει ένα σύστημα «δύο μοχλών», βάσει του οποίου θα παράσχει δανειακή στήριξη και σε ιδιώτες επενδυτές που θα «εμφανιστούν» προκειμένου να αγοράσουν τοξικά πάγια των τραπεζών.

Όπως σημειώνουν, δε, οι αναλυτές, το αμερικανικό υπουργείο θεωρεί ότι αυτός ο τρόπος είναι «φθηνότερος» από το να προχωρήσει η κρατική μηχανή σε άμεση αγορά «τοξικών» παγίων από τις τράπεζες.

Βάσει, δε, του πρακτορείου Bloomberg, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είναι πρόθυμο να δανείσει ακόμη και θεσμικούς επενδυτές, όπως private equity firms και hedge funds, προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορές τραπεζικών τοξικών παγίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v