Συγχώνευση ιαπωνικών φαρμακευτικών κολοσσών

Η Yamanouchi εξαγοράζει για 7,75 δισ. δολάρια σε μετοχές την Fujisawa, δημιουργώντας τη δεύτερη σε μέγεθος εταιρία του ιαπωνικού φαρμακευτικού τομέα, στοχεύοντας παράλληλα σε ρελάνς έναντι των ανταγωνιστών της στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.

Συγχώνευση ιαπωνικών φαρμακευτικών κολοσσών
Ο ιαπωνικός φαρμακευτικός κολοσσός Yamanouchi Pharmaceutical εξαγοράζει την ανταγωνιστική Fujisawa Pharmaceutical για 842 δισ. γεν, περίπου 7,75 δισ. δολάρια, σε μετοχές, για να δημιουργήσει τη δεύτερη σε μέγεθος ιαπωνική φαρμακευτική εταιρία, με στόχο την ενίσχυση της επέκτασής της στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Οι μέτοχοι της Fujisawa θα πάρουν 0,71 μετοχές της Yamanouchi ή 2.549 γεν για κάθε μετοχή που διαθέτουν, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο εταιριών.

Η προσφορά της Yamanouchi υπερτιμά ”μόλις” κατά 2% τη μετοχή της Fujisawa, σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο της μετοχής της την Παρασκευή στο Τόκιο και κατά 24% από την ημέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων εξαγοράς που δρομολογήθηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Ο έλεγχος των τιμών των φαρμάκων από τη ιαπωνική κυβέρνηση και ο ανταγωνισμός από τις Merck, GlaxoSmithKleine και Pfizer, περιορίζουν τις πωλήσεις των ιαπωνικών εταιριών του φαρμακευτικού τομέα στην εγχώρια αγορά, εξαναγκάζοντας τις ιαπωνικές εταιρίες να μεταφέρουν το επίκεντρο του ανταγωνισμού στην αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v