Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Greenspan: Η Fed δεν ευθύνεται για τη «φούσκα»

Η πολιτική της Fed στις αρχές του 2000, με τη συνεχή μείωση επιτοκίων, δεν είναι υπεύθυνη για τη «φούσκα» που δημιουργήθηκε στο αμερικανικό real estate, υποστηρίζει ο κ. Alan Greenspan σε άρθρο του στη «Wall Street Journal».

Greenspan: Η Fed δεν ευθύνεται για τη «φούσκα»
Η πολιτική της Fed στις αρχές του 2000, με τη συνεχή μείωση επιτοκίων, δεν είναι υπεύθυνη για τη «φούσκα» που δημιουργήθηκε στο αμερικανικό real estate, υποστηρίζει ο κ. Alan Greenspan σε άρθρο του στη «Wall Street Journal».

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της Fed -ο οποίος έχει κατηγορηθεί ότι η πολιτική της συνεχούς χαλάρωσης των επιτοκίων που ακολούθησε οδήγησε σε «φούσκα» την αγορά ακινήτων αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ- υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι η ταχύτατη ανάπτυξη της Κίνας και άλλων αναδυόμενων αγορών δημιούργησε «έκρηξη» αποταμιεύσεων και αποτέλεσε την πραγματική αιτία για την «προσγείωση» των μακροχρόνιων επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την περίοδο 2000 - 2005.

«Ακόμη και σε περίπτωση που η Fed την περίοδο 2004 - 2005 ακολουθούσε πολιτική αύξησης επιτοκίων δεν θα είχε κατορθώσει να αποτρέψει τη "φούσκα" που δημιουργήθηκε», τονίζει ο κ. Greenspan.

Υπενθυμίζεται ότι επί προεδρίας Greenspan η Fed είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ στο 1% έως τον Ιούνιο του 2003, έναντι 6,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2000. Κατόπιν, στο διάστημα Ιουνίου 2004 - Ιουνίου 2006 προχώρησε σε συνεχείς αυξήσεις με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του επιτοκίου στο 5,25%.

«Εάν για τη "φούσκα" ευθυνόταν η νομισματική πολιτική, τότε -θεωρητικά- θα μπορούσαμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία οποιασδήποτε "φούσκας" στο μέλλον. Όμως λειτουργούμε σε ένα "ανοιχτό" παγκόσμιο περιβάλλον, το οποίο δεν μπορούν να ελέγξουν αυτοί που καθορίζουν τη νομισματική πολιτική», καταλήγει ο κ. Greenspan.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v