Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Whitney: Πιστωτικές κάρτες το επόμενο θύμα

Οι πιστωτικές κάρτες θα είναι "το επόμενο θύμα της κρίσης", σύμφωνα με την αναλύτρια Meredith Whitney, λόγω της μείωσης των πιστώσεων από τις τράπεζες αλλά και της πτωτικής πορείας στην κατανάλωση στις ΗΠΑ.

Whitney: Πιστωτικές κάρτες το επόμενο θύμα
Οι πιστωτικές κάρτες θα είναι "το επόμενο θύμα της κρίσης", σύμφωνα με την αναλύτρια κ. Meredith Whitney, λόγω της μείωσης των πιστώσεων από τις τράπεζες αλλά και της πτωτικής πορείας στην κατανάλωση στις ΗΠΑ.

"Κανείς δεν αμφισβητεί και δεν αγνοεί τη σημασία των καταναλωτικών δαπανών τόσο για την αμερικανική όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Αυτό, όμως, που αρκετοί φαίνεται να ξεχνούν είναι το ποσοστό που καλύπτει η χρήση πιστωτικών καρτών για την κάλυψη αυτών των δαπανών", τονίζει η κ. Whitney, σε άρθρο της στη "Wall Street Journal".

Όπως τονίζει, η διάθεση κάποιων τραπεζών να κόψουν την παροχή πιστωτικών καρτών ή να προχωρήσουν σε αναχρηματοδότηση των χρεών των καταναλωτών -μέσω πλαστικού χρήματος- είναι κάτι παραπάνω από επιζήμια για την οικονομία και την αγορά.

Σύμφωνα με την κ. Whitney, τα διαθέσιμα κεφάλαια για παροχή νέων πιστωτικών καρτών ή για αναχρηματοδότηση έχουν μειωθεί στις ΗΠΑ κατά 500 δισ. δολάρια στο δ΄ τρίμηνο του 2008, ενώ θα υπάρξει περαιτέρω μείωσή τους κατά 2 τρισ. δολάρια φέτος και 2,7 τρισ. δολάρια έως το τέλος του 2010.

"Η μείωση των χορηγήσεων έχει ήδη ξεκινήσει. Όμως ο κύκλος μειώσεων γίνεται όλο και πιο επιθετικός με ανυπολόγιστες συνέπειες στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, στις δαπάνες και τελικά στην πραγματική οικονομία", προσθέτει η κ. Whitney.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v