Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ στα... αρνητικά ρεκόρ της κρίσης

Δείκτες που απειλούνται μαθηματικά με μηδενισμό, ζημίες δισεκατομμυρίων σε εταιρίες-κολοσσούς, δημόσια χρέη στο 100% του ΑΕΠ και deals - επενδύσεις - απασχόληση στα τάρταρα.

  • Ντ. Παπαγεωργίου
Ρεκόρ στα... αρνητικά ρεκόρ της κρίσης
Με χρηματιστηριακούς δείκτες να απειλούνται μαθηματικά με μηδενισμό, εταιρίες-κολοσσούς να σβήνουν από προσώπου γης, δημόσια χρέη να φτάνουν στο 100% των ΑΕΠ και deals, επενδύσεις και απασχόληση να εξανεμίζονται, τα αρνητικά ρεκόρ αυτής της κρίσης φτάνουν σε επίπεδα… ρεκόρ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ:


- Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, δείκτης αναφοράς για τους απανταχού θεσμικούς επενδυτές, έχει υποχωρήσει 24% σε δυόμισι μήνες. Μαθηματικά, εάν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς -χάνοντας 22 μονάδες κάθε μήνα- θα έχει μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους.

- Ο δείκτης Nikkei έκλεισε τη Δευτέρα στις 7.086 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 1992, όταν Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ronald Reagan, οι Σοβιετικοί παρέμεναν στο Αφγανιστάν και οι «Δρόμοι της Φωτιάς» κέρδισαν το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

- Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 βυθίστηκε τη Δευτέρα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 1996, όταν ο Boris Yeltsin ξεκινούσε τη 2η θητεία του στη ρωσική προεδρία. Είχαν μόλις χωρίσει ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

- Οι εταιρίες του New York Stock Exchange είχαν κεφαλαιοποίηση 9,36 τρισ. δολ. στα τέλη Ιανουαρίου, είχαν χάσει δηλαδή 6,3 τρισ. δολ. από τα τέλη του 2007. Αυτό το μέγεθος ισούται με το 40% του ΑΕΠ και όσα δαπάνησε η Ιαπωνία στις υποδομές της τα τελευταία 17 χρόνια.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ:


- Ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama προβλέπει έλλειμμα 1,75 τρισ. δολ. το 2009, το οποίο, στο 12,3% του ΑΕΠ, είναι το μεγαλύτερο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

- Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ιαπωνίας ήταν το μεγαλύτερο στην ιστορία τον Ιανουάριο.

- Το έλλειμμα 2009 της Κίνας προβλέπεται να 9πλασιαστεί στα 950 δισ. γουάν (139 δισ. δολ.), το μεγαλύτερο στην ιστορία.

- Το έλλειμμα του βρετανικού προϋπολογισμού στο οικονομικό έτος μέχρι στιγμής είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και, στατιστικά, οι τραπεζικές διασώσεις μπορεί να ωθήσουν το συνολικό χρέος στις 1,5 τρισ. στερλίνες (2,15 τρισ. δολ.) ή 100% του ΑΕΠ.

ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΖΗΜΙΕΣ


- Η American International Group ανακοίνωσε ζημίες δ΄ τριμήνου 61,7 δισ. δολ., τις υψηλότερες στην ιστορία των αμερικανικών επιχειρήσεων.

- Για τις βρετανικές επιχειρήσεις το θλιβερό ρεκόρ ζημιών ανακοίνωσε η Royal Bank of Scotland με ζημίες 24,1 δισ. στερλίνες (34,3 δισ. δολ.) το 2008.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ:

- Οι επενδυτές απέσυραν το ποσό-ρεκόρ των 155 δισ. δολ. από hedge funds το 2008. Ήταν η δεύτερη χρονιά από το ’90 που εμφανίστηκαν εκροές σε ετήσια βάση.

ΠΑΡΑΓΩΓΗ:

- Η βιομηχανική παραγωγή της Ιαπωνίας μειώθηκε 10% τον Ιανουάριο, με αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.

- Στην ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με το αρνητικό ρεκόρ 7,7% τον Νοέμβριο.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ:

- Η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο του ευρώ στο αρνητικό χαμηλό όλων των εποχών 1,5% στις αρχές Μαρτίου.

- Η Bank of England μείωσε την ίδια ημέρα το επιτόκιο της στερλίνας στο 0,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1694 όπου συστάθηκε η τράπεζα.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:

- Στις ΗΠΑ η ανεργία ανήλθε στο υψηλό 25 ετών του 8,1% τον Φεβρουάριο, όταν καταργήθηκαν 651.000 θέσεις εργασίας.

- Στον Καναδά απολύθηκαν 129.000 εργαζόμενοι τον Ιανουάριο - το μεγαλύτερο μέγεθος από το 1976 όπου υπάρχουν στοιχεία.

ΕΞΑΓΟΡΕΣ & ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ:


- Το 2008 ακυρώθηκαν οι περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις όλων των εποχών. Ακυρώθηκαν 1.100 συμφωνίες και τα deals μειώθηκαν 35% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.


Πηγή: Reuters

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v