Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλιμακώνεται η κρίση στο Μεξικό

Τα προβλήματα κλιμακώνονται για το Μεξικό καθώς βαθαίνει η ύφεση στη γειτονική Αμερική και το πέσο προβλέπεται να διολισθήσει περαιτέρω έναντι του δολαρίου.

Κλιμακώνεται η κρίση στο Μεξικό
Τα προβλήματα κλιμακώνονται για το Μεξικό καθώς βαθαίνει η ύφεση στη γειτονική Αμερική και ο κ. Rogelio Ramirez de la O, ο οικονομολόγος που, σύμφωνα με το Bloomberg, είχε προβλέψει επιτυχώς την υποτίμηση του πέσο το 1994, δηλώνει ότι το εθνικό νόμισμα θα αποδυναμωθεί επιπλέον 16% έως το τέλος του έτους, καθώς το δίδυμο έλλειμμα της χώρας διογκώνεται στα ύψη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, το πέσο έχει διολισθήσει έναντι του δολαρίου περισσότερο από όλα τα 16 νομίσματα με τις μεγαλύτερες συναλλαγές. Την επόμενη χειρότερη εμφάνιση έχει η Νότιος Κορέα.

Ο κ. Ramirez εκτιμά ότι το πέσο θα διολισθήσει στα 18,2 ανά δολάριο έως το τέλος του έτους, έναντι 15,2732 δολ. σήμερα. Το μεξικανικό νόμισμα έχει διολισθήσει 31% στους έξι τελευταίους μήνες, καθώς βαθαίνει η ύφεση στις ΗΠΑ, οι οποίες αγοράζουν το 80% των εξαγωγών της χώρας.

Η δεινή κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξάρτηση του Μεξικού από τα πετρελαϊκά έσοδα και τα εμβάσματα από τις ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ωστόσο, η κυβέρνηση της χώρας παραδέχτηκε ότι η μεξικανική οικονομία θα υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα απ’ όσο αναμένεται.

Μία μέρα πριν, ο κεντροδεξιός Πρόεδρος της χώρας, κ. Felipe Calderon, ανακοίνωσε σειρά μέτρων στην προσπάθεια εκτόνωσης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πιστωτική κρίση των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v