Ευρωζώνη: Νέα διεύρυνση στο εμπορικό πλεόνασμα

Οι εισαγωγές στην ευρωζώνη μειώθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να διευρυνθεί στα 5,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 5,1 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και 6,9 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2002.

Ευρωζώνη: Νέα διεύρυνση στο εμπορικό πλεόνασμα
Το εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης διευρύνθηκε στα 5,7 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πλεόνασμα αποδείχθηκε μεγαλύτερο από τις προβλέψεις των ιδιωτών οικονομολόγων για 4 δισ. ευρώ και είναι αισθητά αυξημένο σε σχέση με το πλεόνασμα των 6,9 εκατ. ευρώ στον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς.

Για το σύνολο του 2003, η ευρωζώνη κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των 72,5 δισ. ευρώ σε σύγκριση με πλεόνασμα 98,9 δισ. ευρώ στο 2002.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το εμπορικό πλεόνασμα του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε τελικώς στα 5,1 δισ. ευρώ έναντι των 5,0 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση της υπηρεσίας.

Οσον αφορά τα στοιχεία Δεκεμβρίου, η νέα επέκταση αποδόθηκε στο γεγονός ότι η μείωση στις εισαγωγές ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση στις εξαγωγές.

Οι εξελίξεις υποδεικνύουν ότι η ισχύς του ευρώ ασκεί πιέσεις στις εξαγωγές, ενώ η αδυναμία της ζήτησης στο εσωτερικό της ευρωζώνης υπονομεύει τις εισαγωγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v