Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μείωση επιτοκίων προανήγγειλε ο Τρισέ

Την μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μ.β., στο 1,5%, ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Σε βαθιά ύφεση η ευρωζώνη το 2009. Δεν αποκλείει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ο Τρισέ. Μείωση επιτοκίου στο 0,5% και από την BoE.

Νέα μείωση επιτοκίων προανήγγειλε ο Τρισέ
Στο ιστορικό χαμηλό του 1,5% μείωσε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης ήταν αναμενόμενη, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι επόμενη μείωση δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν τον Μάιο.

Εν τω μεταξύ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση της ΕΚΤ, ο επικεφαλής, Ζαν Κλωντ Τρισέ δεν απέκλεισε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "δεν είναι τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία μπορούν να βρεθούν τα επιτόκια της ευρωζώνης".

Ο διοικητής της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ότι τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υπό του 2% κατά τα έτη 2009 και 2010, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν "εντυπωσιακά" περιορισμένες".  

Η εκτίμηση του κεντρικού τραπεζίτη για τον πληθωρισμό αφήνει περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού, προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η ΕΚΤ προχώρησε σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της τόσο για εφέτος όσο και για το 2010. Ειδικότερα, εκτιμά ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί μεταξύ -2,2% μετά -3,2% από προηγούμενο εύρος εκτιμήσεων μεταξύ -1,1% και -1,7%. Για το 2010, το εύρος της ΕΚΤ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης κυμαίνεται μεταξύ 0,7% και -0,7%.    

Ο κ. Trichet δήλωσε επίσης ότι η απόφαση της σημερινής μείωσης των επιτοκίων ελήφθη με «συναίνεση», που υποδεικνύει ότι δεν ήταν ομόφωνη.

Είπε επίσης ότι η ΕΚΤ μελετά κάποια πιθανά "μη συμβατικά" μέτρα, χωρίς όμως να προσφέρει λεπτομέρειες.

---Στο 0,5% μείωσε τα επιτόκια η ΒοΕ

Σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, στο ιστορικό χαμηλό του 0,5%, προχώρησε, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα της Αγγλίας έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο κατά 4,5% από τον Οκτώβριο 2008.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προχωρήσει στην αγορά τραπεζικών ομολόγων ύψους 75 δισ. στερλινών, ώστε να υπάρξει άμεσα αύξηση του χρήματος που διοχετεύεται στην αγορά.

Οσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, δήλωσε ότι οι συνθήκες είναι δύσκολες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ εκτιμά πως ο ρυθμός συρρίκνωσης της οικονομίας θα είναι το α' τρίμηνο παρόμοιος με αυτόν του δ' τριμήνου του 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v