Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Οι τράπεζες θέλουν πάνω από 700 δισ.

Ο διοικητής της Fed, Ben Bernanke, ζήτησε εσπευσμένα κυβερνητικά μέτρα προκειμένου να «γλιτώσει» η οικονομία από την κλιμακούμενη διολίσθηση και τόνισε ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν πιθανόν περαιτέρω κεφάλαια.

Bernanke: Οι τράπεζες θέλουν πάνω από 700 δισ.
Ο διοικητής της Federal Reserve, Ben Bernanke, ζήτησε εσπευσμένα κυβερνητικά μέτρα προκειμένου να «γλιτώσει» η οικονομία από την κλιμακούμενη διολίσθηση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει εκτίναξη στο ομοσπονδιακό χρέος.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης των ΗΠΑ δήλωσε επιπλέον ότι ενδεχομένως να χρειαστεί επέκταση της βοήθειας προς τον τραπεζικό κλάδο, πέρα από τα 700 δισ. δολ. που έχουν ήδη εγκριθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama έχει ήδη θεσμοθετήσει πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 787 δισ. δολ. σε φορολογικές περικοπές και κυβερνητικές δαπάνες, ενώ στον πρώτο προϋπολογισμό του, συνολικού ύψους 3,55 τρισ. δολ. για το οικονομικό έτος 2009-10, προβλέπει 750 δισ. δολ. σε νέα βοήθεια προς την χρηματοοικονομική βιομηχανία.

«Είναι καλύτερα να κινηθούμε επιθετικά σήμερα, για να λύσουμε τα οικονομικά μας προβλήματα,» δήλωσε ενώπιον της τραπεζικής επιτροπής της Γερουσίας.

«Η εναλλακτική περίπτωση θα είναι μια παρατεταμένη στασιμότητα, η οποία όχι μόνο θα επιδεινώσει την δημοσιονομική κατάσταση αλλά θα προκαλέσει και συρρίκνωση στην παραγωγή, την απασχόληση και το εισόδημα για παρατεταμένη περίοδο,» τόνισε.

Ο κ. Bernanke δήλωσε επίσης ότι η American International Group λειτούργησε σαν hedge fund και το ότι υποχρεώθηκε η κυβέρνηση να διασώσει την εταιρία του προκάλεσε «την μεγαλύτ4ερη οργή» μεταξύ όλων των περιστατικών της κρίσης.

«Η AIG εκμεταλλεύθηκε μια τεράστια τρύπα στο ρυθμιστικό σύστημα, δεν υπήρχε επόπτευση του βραχίονα χρηματοοικονομικών προϊόντων –επρόκειτο ουσιαστικά για ένα hedge fund που είχε προσκολληθεί σε μια μεγάλη και σταθερή ασφαλιστική επιχείρηση.»

Με τις δηλώσεις του κ. Bernanke προοιωνίζεται ότι θα αυξηθεί η εποπτεία στις χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις που έχουν βαρύτητα στο σύστημα, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v