”Κόντρα” Bundesbank - ΙFΟ για το ”σκληρό” ευρώ

Η Bundesbank εκτιμά ότι η δυναμική ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας απέτρεψε τις αρνητικές συνέπειες από το ”σκληρό” στη ζήτηση, ενώ αντίθετη γνώμη εμφανίζεται να έχει το IFO, το οποίο ζήτησε την παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να υποχωρήσει το ευρώ έως τα 1,1 δολάρια.

”Κόντρα” Bundesbank - ΙFΟ για το ”σκληρό” ευρώ
Η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου δεν έχει εμφανίσει ακόμη αρνητικές συνέπειες στην ανάκαμψη της ευρωζώνης, γιατί η δυναμική της μεγαλύτερης του αναμενόμενου επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας αύξησε τη ζήτηση περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της ανατίμησης του ευρώ στους ρυθμούς ανάπτυξης, εκτιμά η Bundesbank.

Η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης από την ύφεση του 2003 θα υποστηριχθεί από την ισχυρή ανάπτυξη της αμερικανικής και ασιατικής οικονομίας, παρόλη την ανατίμηση του ευρώ κατά 16% έναντι του δολαρίου το τελευταίο 5μηνο, ενώ η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να είναι ισχυρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις των οικονομολόγων, εκτιμά η μηνιαία έκθεση της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Η πολιτική της Bundesbank σε ότι αφορά τις έντονες διακυμάνσεις του ευρώ ευθυγραμμίζεται με αυτή της ΕΚΤ, καθησυχάζοντας τους επενδυτές και τους οικονομικούς παράγοντες της Φραγκφούρτης σε ό,τι αφορά τους φόβους για μείωση των γερμανικών εξαγωγών εξαιτίας του ”σκληρού” ευρώ.

Εάν εξαιρεθούν οι ανατιμήσεις από την αύξηση της φορολογίας των ειδών καπνοπωλείου στη Γαλλία και η αύξηση του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ιδιώτες στη Γερμανία, μετά τη μεταρρύθμιση που εφάρμοσε η κυβέρνηση Σρέντερ, οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παρέμειναν κάτω από το 2% τον Ιανουάριο, εκτιμά η Bundesbank.

Το IFO αντίθετα έκρουσε εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για τη ανάκαμψη της ευρωζώνης από την ανατίμηση του ευρώ.

Το έγκυρο γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο εκτιμά ότι το ”σκληρό” ευρώ αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο Χανς Βέρνερ Σιν, ο πρόεδρος του IFO, ζήτησε την παρέμβαση της ΕΚΤ για να οδηγηθεί το ευρώ κάτω από τα 1,2 δολάρια, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ελβετική εφημερίδα Tages Anzeiger.

Το καλύτερο πράγμα θα ήταν να βλέπαμε το ευρώ να κινείται ξανά προς τα 1,1 δολάρια, τόνισε ο πρόεδρος του IFO, προειδοποιώντας ότι εάν το ευρώ ανατιμηθεί πάνω από τα 1,3 δολάρια το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο θα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v