Τρισέ: Αισιόδοξος για ανάκαμψη-πληθωρισμό-επιτόκια

Πληθωρισμό κάτω του 2% το 2004, χαμηλά επιτόκια, επιτάχυνση της ανάπτυξης από ενίσχυση εσωτερικής ζήτησης και περιορισμένες αρνητικές συνέπειες για εξαγωγές από το ”σκληρό” ευρώ, ”υποσχέθηκε” ο Ζ.Κ. Τρισέ μιλώντας σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου.

Τρισέ: Αισιόδοξος για ανάκαμψη-πληθωρισμό-επιτόκια
Ο πρόεδρος της EKT Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά τη διάρκεια κατάθεσής του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε τις προηγούμενες διαπιστώσεις της μηνιαίας έκθεσης της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των οικονομικών της ευρωζώνης, τη διαμόρφωση των πληθωριστικών πιέσεων και των επιτοκίων και την ισοτιμία του ευρώ.

Ο Ζ.Κ. Τρισέ παραδέχθηκε ότι οι έντονες διακυμάνσεις των ισοτιμιών είναι ανεπιθύμητες, ενώ παράλληλα προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες για πιθανές αρνητικές συνέπειες από την ανατίμηση του ευρώ για τις εξαγωγές της ευρωζώνης.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής νομισματικής αρχής ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα κυμανθεί κάτω από το 2% το 2004, ενώ το ύψος των επιτοκίων κρίνεται για άλλη μια φορά το πλέον ”κατάλληλο” για τη σταθεροποίηση των τιμών και την ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι η εσωτερική ζήτηση θα καταγράψει άνοδο το 2004 και ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα επωφεληθεί από την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομίας με άξονα την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ασία.



Σημαντικό βάρος απέδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στο σεβασμό του Σύμφωνου σταθερότητας από τις εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας εμμέσως πλην όμως σαφώς τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία και το σεβασμό του Σύμφωνου σταθερότητας.

Οι αναφορές του Ζ.Κ. Τρισέ για το Σύμφωνο σταθερότητας εκτιμάται ότι έχουν ως στόχο να αποτρέψουν πιθανή κοινή δράση των πολιτικών θεσμών της κοινότητας για χαλάρωση του Συμφώνου σταθερότητας και μάλιστα ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται ότι ανησυχούν για ενίσχυση της διαγώνιας συμμαχίας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών του Ecofin που προωθούν τη χαλάρωση του Συμφώνου σταθερότητας με σημαντικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρκετοί ευρωβουλευτές, ανεξαρτήτως πολιτικών κομμάτων, ενδιαφέρονται να αποστείλουν πριν τη διάλυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μήνυμα προς τους εκλογείς ότι υποστηρίζουν την ισχυρή ανάπτυξη έναντι της ”αμυντικής” πολιτικής σταθερότητας που εξυπηρετεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v